Bij een zoektocht naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog is eind oktober een 250-ponds Britse vliegtuigbom gevonden in het Havengebied in Amsterdam. De bom werd aangetroffen bij een gerichte opsporingsactie door IDDS Explosieven in opdracht van het Havenbedrijf Amsterdam. De bom is een week later door de Explosieven Opruimingsdienst gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Historisch vooronderzoek ligplaats bom

De vermoedelijke ligplaats van de bom was vorig jaar gebleken uit historisch vooronderzoek uitgevoerd door Saricon in opdracht van het Havenbedrijf.

Omdat binnenkort in het gebied gewerkt gaat worden aan het toekomstige op- en overslagbedrijf, diende de locatie van tevoren te worden onderzocht met detectieapparatuur. Dit moet voorkomen dat tijdens het project ongelukken gebeuren. De bom bevond zich op 8 meter diepte. Om naar deze diepte toe te kunnen graven is een damwand geplaatst waarbinnen ook uiteindelijk de bom is vernietigd.

Britse bommenwerper

De bom is afgeworpen in de nacht van 27 op 28 juni 1940. Er waren destijds geen doelwitten in de directe omgeving van de plaats van de bomafworp gelegen. De bemanning van de Britse bommenwerper heeft zich in de duisternis vermoedelijk verkeerd georiënteerd.

Vondst vliegtuigbom

Afbeelding 1 van 8

 Meer weten over opsporing en onderzoek naar Conventionele Explosieven?

Wanneer opsporing moet plaatsvinden voorziet IDDS Explosieven in een efficiënte opsporingsmethodiek. Een eigen team van deskundigen voert detectie- en eventuele benaderingswerkzaamheden voor u uit (onder eigen certificaat WSCS-OCE deelgebied A+B). Het doel is de vrijgave van uw projectlocatie ten aanzien van CE om geplande werkzaamheden veilig uit te voeren.

Als volwaardig opsporingsbedrijf met deelgebied A en B zijn wij uw partner voor onderzoek naar Conventionele Explosieven. Neem voor meer informatie contact op met onze experts.

twitterlinkedin
Deel.

Reageren niet mogelijk.