Gemeente Lingewaard gaat de Aloysiuslocatie in Huissen herontwikkelen. De bestaande bebouwing wordt gesloopt waarbij de locatie, vanwege de toekomstige parkeergarage tot 2,5 meter diepte, vrijgemaakt moet worden van ondergrondse obstakels.
Deze vrijgave is geen eenvoudige klus. Dat komt doordat de bodem is verontreinigd, een olietank en diverse kabels en leidingen bevat, een archeologische hoge verwachting heeft en verdacht is op het aantreffen van ontplofbare oorlogsresten (OOO). Daarnaast zijn in het plangebied waardevolle bomen aanwezig. Deze bomen hebben hun wortels in de ondergrond, die behouden moeten worden.

3D BIM ondergrondse obstakels
In de bouw is het gebruik van digitale 3D BIM (BIM = bouwwerkinformatiemodel) steeds vaker de standaard. In de huidige modellen zijn de ondergrondse obstakels en beperkingen vaak niet of slechts voor een deel in kaart gebracht. Het ontbreekt aan een volledig ondergronds beeld. Dit leidt nog in teveel gevallen tot onnodige risico’s met financiële tegenvallers en vertragingen tot gevolg. Onnodig omdat de informatie meestal wel aanwezig is, maar dan in losse delen: kaarten, tekeningen, gebiedsopnames en oude rapportages.
IDDS heeft daarom een model ontwikkeld waarmee deze gegevens worden gedigitaliseerd en gebundeld in een ondergrondmodel dat naadloos in het BIM-systeem van de bovengrond kan worden opgenomen. Op voorhand wordt daardoor in de planontwikkeling, maar juist ook bij aanpassingen tijdens de bouwuitvoering, met deze ondergrondse informatie rekening gehouden. Zogenaamde “clashdetectie” met de modellen maakt potentiële conflicten visueel. Die inzichten zorgen ervoor dat de bouwer, constructeur en adviseur samen met de opdrachtgever de meest efficiënte oplossing bedenken, nog vóórdat het probleem zich in de praktijk voordoet. Voorkomen is daarmee sneller en goedkoper dan genezen.
In het 3D BIM voor bodem komt de opgebouwde kennis en jarenlange ervaring van de (ondergrond)disciplines binnen IDDS maximaal tot zijn recht.

Integraal sloopmanagement
Voor de herontwikkeling van de Aloysiuslocatie verzorgt IDDS het totale circulaire sloopmanagement. IDDS beschikt met 70 volledig gecertificeerde professionals over alle kennis en expertise die bij deze ontmanteling komt kijken. Hierdoor wordt integraal maatwerk mogelijk. Dit leidt tot een goed efficiënt en doordacht slooptraject. Daarmee is het traject voor de gemeente Lingewaard kostenbesparend en zorgeloos.
Het integrale maatwerk van IDDS bestond bij dit project uit:
- Circulaire sloop- en materialeninventarisatie
- Asbestadvisering
- Milieukundig bodemonderzoek en begeleiding
- Archeologisch PVE en proefsleuven onderzoek
- Explosievenonderzoek (PRA , detectie en eventueel benaderen)
- Onderzoek transportroutes en verkeersmaatregelen
- Omgevingsmonitoring (monitoringsplan, bouwkundige vooropnamen en trillingsmetingen)
- Onderzoek kabels & leidingen en verzorgen ontmanteling NUTS
- Opstellen van sloopbestek en verzorgen aanbesteding
- Verzorgen van sloopmelding en kapvergunning
- Directievoering en toezicht op de uitvoering
Kortom, IDDS heeft bij dit project haar meerwaarde laten zien door de opdrachtgever integraal te ontzorgen.
Wil jij meer informatie? Neem dan contact op met Bram Kroon via bkroon@idds.nl of bel 06-53579253.


