In Alphen aan den Rijn hebben de archeologen van IDDS rioleringswerkzaamheden aan de Prins Hendrikstraat en Hedastraat begeleid. De werkzaamheden zijn in april gestart en sindsdien begeleidt IDDS de werkzaamheden doelgericht. Bij dit project zijn met name resten uit de Romeinse tijd aangetroffen. Dit is niet verwonderlijk, gezien de ligging nabij het castellum.

Wel verwonderlijk was het toen op de kruising met de Hoflaan resten werden aangetroffen die van een latere datering waren. Het betrof muurwerk van ruim een meter breed en twee meter diep dat gestut werd door een vierkante en driehoekige zuil. Op basis van oude kaarten werd hier bebouwing uit de 18e of begin 19e eeuw verwacht. Maar de resten deden toch een oudere datering vermoeden. Hierop is onze bouwhistoricus Michel van Dam ingeschakeld, die de resten in het veld heeft bestudeerd en gedocumenteerd. Ook is de hulp ingeschakeld van amateurs en professionals die konden helpen met het historische aspect van het onderzoek, zoals kaartmateriaal en archiefstukken. Hierdoor is ontdekt dat ter plaatse van het plangebied een gebouw stond in het begin van de 16e eeuw, waarop de aangetroffen bakstenen resten volledig aansluiten. Het betreft een sluis- of toegangsgebouw tot het kasteelterrein van het Hof van Alfen (13e eeuw – 18e eeuw).

Bron afbeelding: Hoogheemraadschap Rijnland

De aangetroffen resten zijn in het belang van de aanleg van de riolering verwijderd. Het is mogelijk dat buiten het riooltracé wel nog resten aanwezig zijn van het vermoedelijk 17e-eeuwse gebouw. Op de achtergrond loopt er nog nader onderzoek naar de exacte functie en datering van het gebouw. 

Astrid Koekkelkoren van IDDS Archeologie sprak met studio Alphen over de vondsten in Alphen. Onderstaand kunt u het volledige interview beluisteren. 

 

 

 

twitterlinkedin
Deel.

Reageren niet mogelijk.