Al jaren voeren de adviseurs van IDDS stikstofdepositieberekeningen uit bij ontwikkelprojecten met de AERIUS Calculator. Sinds de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019 waarin het Programma Aanpak Stikstof (PAS) onderuit werd gehaald, is de impact van stikstofonderzoek op projectontwikkeling alleen maar groter geworden. Wij hebben kennis en kunde op het gebied van stikstof, zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen (in bijvoorbeeld jurisprudentie) en zetten dit graag in om uw project verder te brengen.
Wat is het probleem bij stikstofdepositie?
Stikstofdepositie of stikstofneerslag is het neerslaan van ammoniak en stikstofoxiden in natuurgebieden. Te veel stikstof is slecht voor onze natuur, omdat het feitelijk als een soort kunstmest werkt. Ecologisch gezien geldt: hoe schraler, hoe waardevoller. Onze kale duingebieden hebben dus een hoge ecologische waarde. Door te veel stikstof kunnen stikstofminnende, makkelijk groeiende en veelvoorkomende soorten kwetsbare planten verdringen die onder veel moeilijkere omstandigheden groeien: de brandnetel verdrukt rode lijst soorten. Er zijn diverse oorzaken van de uitstoot van stikstofdepositie. De voornaamste (binnenlandse) bronnen vormen de landbouw, het verkeer, industrie en de bouwsector.

Wat doet IDDS met stikstofdepositie?
Wij zijn met name betrokken bij ruimtelijke ontwikkelingsprojecten. Dagelijks maken wij dan ook berekeningen om aan te tonen dat een geplande ruimtelijke ontwikkeling niet leidt tot significante stikstofdepositie op stikstofgevoelig Natura 2000-gebied. Wat wapenfeiten op een rij:
- Wij hebben inmiddels meer dan 400 projecten doorgerekend…
- …van klein tot groot: van één particuliere woning direct naast Natura 2000-gebied tot en met grootschalige woningbouwprojecten, van de heraanleg van een provinciale weg tot een complex infrastructureel knooppunt, van individuele bedrijvigheid tot industrieterreinen
- …voor diverse opdrachtgevers: gemeenten, provincies, projectontwikkelaars, particulieren, ondernemers
- …van Goes tot Groningen, door heel Nederland
- Hierdoor hebben wij ervaring met alle stappen in het stikstofonderzoek: berekening projecteffect, intern salderen, ecologische voortoets, passende beoordeling, extern salderen
- Met ons stikstofonderzoek was de realisatie van het nieuwe complex van voetbalclub SJC het eerste project in Noordwijk dat na de PAS-uitspraak vergunning kreeg
Welke stappen zijn nodig voor een ruimtelijk ontwikkelingsproject?
De Wet stikstofreductie en natuurverbetering (Wsn) van 1 juli 2021 heeft op een aantal aspecten wijzigingen aangebracht in de Wet natuurbescherming en het Besluit natuurbescherming. Met name relevant is de partiële vrijstelling voor tijdelijke stikstofdepositie als gevolg van bouwen, slopen en het aanleggen van ruimtelijke ontwikkelingen.
Op basis van de afstand van een project tot stikstofgevoelige natuur, het programma en andere projectspecifieke informatie komen wij met een plan van aanpak. Deze bestaat altijd uit een berekening van de gebruiksfase. Als uit de berekening blijkt dat er geen overschrijding op beschermde Natura 2000-gebieden is, kunt u met deze berekening verder. Mocht er toch nader onderzoek nodig zijn, dan kan dat door middel van een onderzoek intern salderen (verschilberekening) of extern salderen (het onder voorwaarden benutten van stikstofruimte van derden). Specifiek voor woningbouw kan er ook gebruik worden gemaakt van het Stikstofregistratiesysteem (SSRS).
Afhankelijk van het aanvullend onderzoek wordt bepaald of een nieuwe ontwikkeling in aanmerking komt voor een positief besluit of een vergunning in het kader van de Wet natuurbescherming. Voor intern salderen (waarbij de plansituatie wordt afgezet tegen de referentiesituatie) geldt géén vergunningsplicht. Voor de andere onderzoeken geldt dit wel.
Wat is de relatie met de Wet natuurbescherming?
De verplichting tot een onderbouwing van stikstofdepositie, is terug te vinden in de Wet natuurbescherming. Het is verboden de instandhoudingsdoelstellingen van gebieden en soorten te schaden. Het is daarom goed om te beseffen dat er mogelijk nog andere onderzoeken nodig zijn om aan te tonen dat een ruimtelijke ontwikkeling doorgang kan vinden. Zo is het verstandig om tijdig te starten met een Quickscan Ecologie (soorten) om vertraging in het ontwikkelproces te voorkomen.
Een beller is sneller
Voor meer informatie over stikstofdepositie en andere relevante onderwerpen, kunt u contact opnemen met een van de adviseurs van onze afdeling Ruimte & Ontwikkeling via 071 – 4028 586.