Op zaterdag 21 september verzorgde IDDS Explosieven samen met Bombs Away een presentatie in het Van Abbe museum. We presenteerden de Risicokaart Conventionele Explosieven. De kaart is namelijk onderdeel van de tentoonstelling Eindhoven Bezet. 75 tastbare herinneringen. Het Van Abbe stelt met deze tentoonstelling – ter ere van 75 jaar bevrijding – 75 bijzondere voorwerpen met een bijzonder verhaal uit de Tweede Wereldoorlog tentoon.
In de presentatie vertelde Bombs Away als eerste over het tot stand komen van de Risicokaart Conventionele Explosieven. In het tweede gedeelte van de presentatie spraken collega’s Christian Kuijpers en Anja van der Meer namens IDDS. Zij vertelden over wat de gemeente Eindhoven nu met deze ‘bommenkaart’ kan. Naast dat de bommenkaart een bijzonder historisch verhaal verteld, is het namelijk ook een bijzonder nuttig object.
Risicokaart Conventionele Explosieven: een bijzonder nuttig object
IDDS stelde de bommenkaart in samenwerking met Bombs Away op voor de gemeente Eindhoven. Door de kaart te raadplegen ziet de gemeente Eindhoven in welke gebieden achtergebleven explosieven uit de Tweede Wereldoorlog kunnen worden verwacht. De gemeente kan met de bommenkaart dus zien of een gebied ‘verdacht’ is. Als dat zo is, moet opsporingsonderzoek worden uitgevoerd. Dit is van grote waarde voor de gemeente Eindhoven om veilig te kunnen bouwen en ontwikkelen.
Opsporing en detectieonderzoek
Christian en Anja legden aan de aanwezigen uit hoe opsporing van explosieven in zijn werk gaat. Na het uitvoeren van detectieonderzoek in een verdacht gebied blijkt of er zich daadwerkelijk verdachte objecten in de bodem vinden. In dit geval zal in overleg het object door deskundigen benaderd worden om te controleren of het daadwerkelijk een explosief is. Bij aantreffen van een explosief wordt deze beoordeeld en aan de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) overgedragen. De EODD maakt het explosief vervolgens ‘onklaar’ of vernietigd het. Na het detectieonderzoek en (eventuele) benadering kan het gebied worden vrijgesteld en is het veilig om de betreffende locatie te ontwikkelen.


Naast de presentatie was er ook een rondleiding in het Van Abbe. Tijdens de rondleiding zag men de beknopte versie van de bommenkaart. IDDS vindt het een bijzondere eer om op deze manier onderdeel te zijn van deze indrukwekkende tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog.


