Onlangs kwamen onze collega’s een bijzondere kunstuiting tegen op straat. Het hoofd van het legomannetje is in dit geval geen legosteen, maar een zogeheten straatpot waarmee peilbuizen worden afgewerkt. Gaat u hierop erop letten, dan komt u heel wat van deze dekseltjes tegen wanneer u op straat loopt.

Hydrologisch en milieuhygiënisch bodemonderzoek

Maar wat gaat er dan schuil in dat gele koppie van het legomannetje? Waarom is hij daar? En hoe is hij daar terechtgekomen. Nou, eigenlijk zijn de dekseltjes allemaal deurtjes naar complete onderzoeksopstellingen voor hydrologisch of milieuhygiënisch onderzoek.

Peilbuizen voor meting grondwater

Een peilbuis wordt geplaatst om de stijghoogte van het grondwater op een betreffende locatie vast te stellen, of om de kwaliteit en/of de kwantiteit van het aanwezige grondwater te bepalen. Dit kan noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld wanneer een bodem verontreinigd is.

Peilbuizen en filters

In een peilbuis zit een filter. Deze filter is eigenlijk het werkende deel van de buis, wat de daadwerkelijke onderzoeksvragen moet beantwoorden. Afhankelijk van wat er onderzocht moet worden op een locatie, wordt de filter helemaal onder de grondwaterspiegel geplaatst. Of juist slechts deels in het grondwater. Dat laatste noemen we het ‘snijdend’ plaatsen. Wordt een filter snijdend geplaatst, dan is het bijvoorbeeld mogelijk om drijvende oliebestanddelen op te sporen.

Hoe wordt een peilbuis geplaatst?

Zo’n buis de grond in krijgen, kan op verschillende manieren: met een machine of met de hand. Onze collega’s gaan regelmatig het veld in met een stel boren, buizen en filters. In de meeste gevallen doen zij het werk met de hand. Er wordt eerst een grondboring gezet met een diameter van 10 cm, tot een diepte van 1,5 meter onder de grondwaterstand. Dan wordt de kunststof (HDPE) peilbuis tot aan de bodem van het gat geplaatst. Die kunststof buis bestaat dus uit een filter (de onderste meter van de buis) en een zogeheten ‘blind’ gedeelte. Als de peilbuis in het boorgat staat wordt het gat aangevuld met speciaal grind tot een halve meter boven de boven de bovenzijde van het filterdeel. Op dat grind komt nog een laag zwelklei (bentoniet) van een halve meter. En dan… Komt dat mooie legohoofdje. De straatpot die over de peilbuis wordt geplaatst om deze te beschermen.

Bodemonderzoek door IDDS

Heeft u vragen over onderzoek naar grondwater? Twijfelt u of u ermee te maken krijgt in uw ontwikkelplannen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

twitterlinkedin
Deel.

Reageren niet mogelijk.