Bij een bouwhistorisch onderzoek naar het pand Voorstraat 54 in Noordwijk-Binnen werd een leuke vondst gedaan. Het pand kreeg zijn huidige voorkomen in 1910, toen het werd verbouwd naar een ontwerp van de lokale architect (en ook gemeenteraadslid) Herman Liefferink, maar de bouwgeschiedenis gaat terug via de zeventiende-eeuwse verdiepings- en zolderbalklaag naar de kelder uit het midden van de vijftiende eeuw.
Bouwhistorisch onderzoek door IDDS
De aanwezige balklagen dateren uit 1652, toen boven de vijftiende-eeuwse kelder een nieuw pand werd opgetrokken. In de negentiende eeuw, rond 1830, werd het pand samengevoegd met de kostschool die in het buurpand Voorstraat 52 gevestigd was. Het pand kreeg een opknapbeurt, waarbij de balken van een monochrome groene kleur werden voorzien. In de balken waren door het uitdrogen van het hout inmiddels forse spleten en scheuren ontstaan. Ook bij de aansluiting van de balken op de vloerplanken waren naden en kieren. Dit zou het schilderen van de balken bemoeilijken en een lelijk beeld opleveren. Onacceptabel voor de schilder! Hij propte daarom in alle naden, kieren en gaten oud papier dat hoogstwaarschijnlijk in het pand rondslingerde.
Bouwhistorische verkenning en bijzonder vulwerk
Bij de bouwhistorische verkenning werden enkele loszittende stukken van dit vulwerk meegenomen. Het bestond uit delen van een schoolboeken catalogus, overschrijfwerk van één van de leerlingen én kladwerk van Lambertus Blom, lid van de Noordwijkse gemeenteraad rond het eerste kwart van de achttiende eeuw.
Een grappige bijvangst tijdens een leuk onderzoek naar één van de bouwhistorische parels in de dorpskern van Noordwijk-Binnen!


