IDDS bouwhistoricus Michel van Dam onderzocht in 2017 het Haarlemse pand Gierstraat 35. De aanleiding voor het onderzoek was de geplande sloop van het pand. ‘De meest interessante informatie gaat toch vaak schuil achter gevels die oninteressant lijken,’ concludeerde Van Dam toen.
De gemeente Haarlem initieerde de herontwikkeling van het perceel en greep dit aan om bouwhistorisch- en archeologisch onderzoek samen te voegen. Zo kon het verhaal van de bebouwingsgeschiedenis van een perceel, eigenlijk voor het eerst, vrijwel compleet verteld worden.
Tentoonstelling ‘Gat in de Gierstraat, een eeuwenlang verhaal tussen stadsbrand en sloop’
Dat de gevonden gegevens daadwerkelijk interessant zijn blijkt. Het Archeologisch Museum Haarlem vertelt vanaf donderdag 10 oktober namelijk het verhaal van Gierstraat 35 in de tentoonstelling: ‘Gat in de Gierstraat, een eeuwenlang verhaal tussen stadsbrand en sloop’. Bij de tentoonstelling zijn bouwhistorische en archeologische vondsten uit het pand en de bodem te zien.
Archeologische en bouwhistorische vondsten
Archeologische en bouwhistorische vondsten vertellen het verhaal van het pand. Een verhaal dat ruim vóór de stadsbrand in 1576 begint en eindigt bij de sloop in 2017. Het afkomende bouwmateriaal en de opgegraven resten leveren uitgebreide informatie op. Onder andere over het interieur en verbouwingen, maar ook over de leefstijl en smaak van voorgaande bewoners. Het onderzoek van archeologen en de bouwhistoricus maakt het mogelijk om deze informatie boven water te krijgen.
Opening tentoonstelling donderdag 10 oktober 2019
Michel van Dam presenteert zijn bouwhistorisch onderzoek, en de noodzaak van gecombineerd onderzoek bij de opening van de tentoonstelling. De tentoonstelling opent op donderdag 10 oktober om 16:00. Na het welkomstwoord is het de beurt aan Michel van Dam. Komt allen naar de opening en hoor zelf het bijzondere verhaal van Gierstraat 35!


