De Wet Natuurbescherming beschermt de Nederlandse biodiversiteit. Activiteiten, waaronder ruimtelijke ontwikkelingen, kunnen schadelijk zijn voor natuurgebieden en planten- en diersoorten in Nederland en gaan daarom gepaard met wetgeving. Inzicht in welke activiteiten wel of niet mogen, kan een hoop problemen bij ontwikkelprojecten voorkomen. Omdat we bij IDDS willen helpen met doelgerichte oplossingen bij locatie- of gebiedsontwikkeling, hebben we de procesflyer Wet natuurbescherming ontwikkeld. De procesflyer Wet natuurbescherming voorziet je van een overzichtelijk beeld van het gehele traject dat je bij een ontwikkeling doorloopt met betrekking tot de Wet natuurbescherming.
In dit driedelige blog legt IDDS-ecoloog Sietse Kamer de volledige procesflyer uit. We starten in dit eerste deel met de quickscan: hét startpunt van onze ecologische dienstverlening.
Ecologische quickscan
De quickscan vormt de basis van elk ecologisch onderzoek. Het is een verkennende inventarisatie die ongeveer 6 weken in beslag neemt. Tijdens de quickscan controleren we of het gebied potentieel geschikt is als habitat voor beschermde soorten. We kijken hierbij onder andere naar de aanwezige bodem en vegetatie voor beschermde flora (i.e. voedselrijkdom, bodemsoort) en de hoeveelheid structuur- en landschapselementen die aanwezig zijn. Bebouwing wordt gecontroleerd op geschikte openingen en ruimtes voor gebouw bewonende soorten als gierzwaluwen, huismussen en vleermuizen. Tevens kijken we naar de aanwezige waterlichamen, de helderheid van het water de hoeveelheid ondergedoken waterplanten en begroeiing van de oevers.

Op basis van wat er uit de quickscan komt, adviseren we waarmee je bij de rest van een locatie- of gebiedsontwikkeling rekening moet houden. In sommige gevallen zal dit met beschermde diersoorten zijn en in andere gevallen kan het om beschermde plantsoorten gaan.
Waar je in deze tijd zeer waarschijnlijk rekening mee zal moeten houden zijn de stikstofdepositieregels van de Wet natuurbescherming. Na een ecologische quickscan weet je wat de regels zijn met betrekking tot stikstof op een locatie. Daarnaast word je voorzien van een advies over hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
In het tweede deel van dit blog lees je alles over stikstof. We gaan dan verder in op de stikstofberekening, een vergunningsaanvraag en eventuele compensatiemaatregelen. Hou de sociale kanalen en website van IDDS dus goed in de gaten.
Mocht je eerder al meer informatie willen over onze ecologische dienstverlening of de Wet natuurbescherming? Neem contact op met Jennifer van der Kolck, e-mail jvkolck@idds.nl of +31(0)6 838 64 029.


