Bouw- en sloopwerkzaamheden kunnen leiden tot overlast voor de omgeving of zelfs tot schade aan omliggende bebouwing. Het is aan de aannemer (en zijn opdrachtgever) om te zorgen dat werkzaamheden voldoen aan alle voorschriften met betrekking tot bouw- en sloopveiligheid. Het gaat dan om risico’s voor de directe omgeving op gebied van veiligheid en gezondheid. Denk hierbij aan risico’s die bijvoorbeeld stof, geluid en trilling eventueel vormen.
Bouwbesluit 2012
In het Bouwbesluit 2012 in afdeling 8.1 van hoofdstuk 8 staat dat bij de uitvoering van bouw- en sloopwerkzaamheden nadelige hinder zodanig moet worden beperkt. Voor de omgeving, gezondheid en bruikbaarheid dient geen nadelige hinder te ontstaan. De voorschriften van hoofdstuk 8 van het Bouwbesluit 2012 zijn rechtstreeks werkend.
Om de invloed van de werkzaamheden op de omgeving in kaart te brengen voert IDDS Bouw- en Sloopmanagement onderzoek (omgevingsmonitoring) uit naar effecten van de voorgestelde werkzaamheden. Wij stellen bouw- en sloopveiligheids- en BLVC-plannen op, maar monitoren ook de omgeving. Daarnaast voeren wij monitoringsactiviteiten uit om de plannen ook daadwerkelijk te meten en beheersen.
Omgevingsmonitoring
Op basis van de voorgenomen werkzaamheden analyseert IDDS de voor de omgeving meest maatgevende activiteiten. Herkenbare activiteiten die vaak tot hinder (en soms zelfs tot schade) leiden, zijn geluid en trillingen door heiwerkzaamheden, transportbewegingen, grondwateronttrekkingen en sloopwerkzaamheden.
In een monitoringsplan schatten we het effect hiervan op de omgeving. Ook doen we voorstellen om de effecten voorafgaand aan- en tijdens de werkzaamheden te monitoren. Voorbeelden van wat IDDS doet zijn het uitvoeren van bouwkundige vooropnamen, trillingsmetingen, geluidsmetingen, grondwatermonitoring en deformatiemetingen.
Bouw- en Sloopveiligheidsplannen
Om de risico’s die kunnen optreden bij bouw- en sloopwerkzaamheden te borgen is het bij vergunningsaanvragen en sloopmeldingen in de meeste gevallen een vereiste om een bouw- en/of sloopveiligheidsplan te overleggen. Wat in een bouw- en sloopveiligheidsplan moet staan, ligt vastgelegd in artikel 8.7 van het Bouwbesluit 2012. Met het bouw- en sloopveiligheidsplan moet vooraf inzicht worden gegeven in of het beoogde initiatief veilig en verantwoord is. We richten ons daarbij op de directe omgeving en de realisatie in de openbare ruimte.
BLVC-plannen
Een BLVC-plan zoomt in op de effecten van de bouw- en sloopwerkzaamheden op de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid in de omgeving. Bovendien focust een BVLC-plan op de wijze van communicatie bij de werkzaamheden. BLVC-plannen worden bij binnenstedelijke ontwikkelingen bij bouwvergunningsaanvragen en sloopmeldingen steeds vaker geëist. Binnen de grotere gemeenten is dit zelfs al de standaard.
Bij het opstellen van een BLVC-plan voert IDDS eerst een omgevings- en risicoanalyse uit. Op basis daarvan doen we voorstellen om de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid te waarborgen. Ook stellen we voor op welke manier naar de omgeving kan worden gecommuniceerd. In het geval dat omleidingsroutes of wegafzettingen benodigd zijn, stelt IDDS als laatste ook verkeersmaatregel- en bebordingsplannen op.