IDDS Bouw- en Sloopmanagement heeft wederom een mooie klus te pakken: het begeleiden van de sloop van een voormalig schoolgebouw. Het voormalige schoolgebouw is gelegen in het centrum van Huissen in de gemeente Lingewaard. Gedurende de tweede wereldoorlog is Huissen hevig gebombardeerd. Het schoolgebouw is tijdens de wederopbouw van Huissen gebouwd.
Omdat het schoolgebouw gebouwd is na de bombardementen van de oorlog is de kans op vinden van niet gesprongen oorlogsrestanten zeer aanwezig. Ook is de omgeving van Huissen kansrijk op vinden van archeologische restanten. Dat maakt dit project complex, en moet ook zeker goed nagedacht worden over de omgeving rond het schoolgebouw. Omgevingsmanagement is hierbij van groot belang.


Ontzorgen van opdrachtgever
Totaal ontzorgen van de opdrachtgever is hierbij essentieel. De procesplanning wordt nauwkeuring bijgehouden om vertraging zo veel mogelijk te voorkomen. Hiervoor is veel overleg nodig met de uitvoerende slooppartij en met de opdrachtgever, de gemeente Lingewaard. Ook beschikt IDDS over praktische uitvoeringskennis. Hierdoor zijn voorwaarden opgenomen in het sloopbestek en sloopveiligheidsplannen om mogelijke overlast te minimaliseren.
Naast het begeleiden van de sloop en het management, is IDDS ook verantwoordelijk voor andere onderzoeken op het gebied van ecologie, infra, archeologie, explosieven en milieu. Kortom, IDDS is integraal actief.
Zoals al kort hierboven vermeld is het belangrijk dat de omgeving rond het schoolgebouw goed wordt gemonitord tijdens de werkzaamheden die plaats vinden. Omgevingsmonitoring is op deze locatie uiterst belangrijk vanwege de aanwezigheid van oudere gebouwen in de directe omgeving. Deze oudere gebouwen zijn namelijk zeer kwetsbaar omdat de fundering op de draagkrachtige bodem rusten en niet zijn onderheid.
Communicatie speelt een belangrijke rol. Een buurtbijeenkomst heeft plaatsgevonden voor de bewoners. De bewoners gaven aan dat ze zich zorgen maakten om de trillingen van de sloop en de graafwerkzaamheden. IDDS heeft deze zorgen weg weten te halen door bouwkundige nulmetingen uit te voeren en trillingsmeters te plaatsen. 45 meter rondom de slooplocatie worden de woningen en objecten opgenomen, dit noemt men de invloedsfeer. In deze invloedssfeer bevinden zich belendingen waar simpelweg rekening mee gehouden moet worden.

Een nulmeting heeft plaatsgevonden voor de start van de sloop. Een tussenopname wanneer de sloop klaar is en de bouw gaat starten en een eindmeting na afronding van de bouw.
Een veilige en verantwoorde uitvoering
Er kunnen risico’s bij bouw- en sloopwerkzaamheden aanwezig zijn. Om die risico’s te borgen is het bij vergunningsaanvragen en sloopmeldingen in de meeste gevallen een vereiste om een bouw- en/of sloopveiligheidsplan te overleggen Wat in een bouw- en sloopveiligheidsplan moet staan, ligt vastgelegd in artikel 8.7 van het Bouwbesluit 2012. Met het bouw- en sloopveiligheidsplan moet vooraf inzicht worden gegeven in of het beoogde initiatief veilig en verantwoord is. We richten ons daarbij op de directe omgeving en de realisatie in de openbare ruimte.
Tijdens het project heeft IDDS de bewoners in de directe omgeving persoonlijk gesproken om hen te informeren, stellen we ze gerust en praten we ze bij over het project. Al met al, een mooi moment om contact met de bewoners te hebben én om over dit gave project te praten.
Meer informatie omtrent de ecologische en archeologische aspecten en explosieven van dit project volgt snel. Kan je niet wachten? Mail dan naar walkemade@idds.nl.


