Op 23 juni was het zover: Het Bedrijfsuitje IDDS Explosieven 2019. Ook andere geïnteresseerden collega’s waren hierbij welkom, dus reisden we met een ‘multidisciplinaire’ groep af naar België voor een bezoek aan de stad Ieper. Aan de hand van een tour langs diverse sites van uit de Eerste Wereldoorlog zochten we naar een oorlogsverleden dat zich tussen 1914 en 1918 ontwikkelde. 

Tijdens de tour verkende het team van IDDS Explosieven en collega’s de ‘Ieperboog’. Dat is een oorlogsfront dat zich gedurende de Eerste Wereldoorlog vormde na het stilvallen van Duitse en Geallieerde aanvallende troepenbewegingen. Een labyrint aan loopgraven waarin destijds werd geprobeerd de vijandige linie te doorbreken. Honderdduizenden soldaten sneuvelden en hiernaast zorgden zware gevechten voor een verwoesting van het inmiddels met bomkraters en bunkers gevulde landschap.

Yorkshire Trench

Het IDDS-team verkende en ontdekte geschiedrijke plekken in het landschap. We bezochten zo bijvoorbeeld de site ‘Yorkshire Trench’ , waar in 1915 een Brits loopgravenstelsel is aangelegd. Amateurarcheologen ontdekte deze site in 1992. Ook werd de site in 2002 deels gerestaureerd. De Yorkshire Trench is uitgerust met een zogenaamde ‘dug-out’, dat is een diepe ondergrondse schuilplaats. De originele toegangswegen hiervan, die zich in de loopgraaf zelf bevinden, hebben we kunnen bezichtigen. 

Yorkshire Trench tijdens het Bedrijfsuitje IDDS Explosieven

Yorkshire Trench: een loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog

Ziegler Bunker

De tour vervolgde zich met een bezoek aan de zogenaamde ‘Ziegler bunker’. Een 20 meter lange en 6 meter brede bunker, gebouwd door de Duitsers tussen 1915 en 1917. Nadat de Geallieerden de bunker in 1917 veroverden, moest deze voor hergebruik ‘gekeerd’ worden. Ze voorzagen de voormalige voorzijde middels explosieven van een nieuw deurgat en venster. De achterzijde verstevigden ze en richtten ze in met schiet- en observatiegaten evenals met een opening voor lichtsignalen. De gids ter plaatse lichtte deze bouwkundige transformatie toe. Dit kon hij omdat de bunker al die jaren goed bewaard is gebleven. 

De Ziegler Bunker tijdens het Bedrijfsuitje IDDS Explosieven

De Ziegler Bunker: een 20 meter lange en 6 meter brede bunker, gebouwd door de Duitsers tussen 1915 en 1917

Hill 60 en Caterpillar

De bij elkaar gelegen sites ‘Hill 60′ en ‘Caterpillar’ vormden het eindpunt van de tour. Hill 60 en Caterpillar zijn kunstmatige verhogingen in het landschap. Beide ontstonden als gevolg van de aanleg van een nabijgelegen treinspoor rond 1850. De Geallieerden en de Duitsers strijden tussen 1914 en 1918 om de plekken vanwege de strategische hoogten van Hill 60 en Caterpillar. Uiteindelijk bezette de Geallieerden en de Duitsers de plekken afwisselend. Beide groeven gangenstelsels in de strijd om deze strategische plekken. Hierom belichtten deze plekken de zogenaamde ‘ondergrondse oorlog’. Door middel van het plaatsen en tot ontploffing brengen van mijnen in de gangenstelsels, probeerde men de vijand vanuit de ondergrond te belagen. Op 7 juni 1917 ontploften op deze manier onder Hill 60 en de Caterpillar twee grote mijnladingen van circa 24 en 31 kg springstof. Met een diepte van circa 15 meter en een diameter van 79 meter vormde de nog aanwezige krater (zie onderstaande afbeelding), ter plaatse van de voormalige Caterpillar, een imposante afsluiter van de tour.

Krater ter plaatse van de voormalige Caterpillar

Krater ter plaatse van de voormalige Caterpillar tijdens het Bedrijfsuitje IDDS Explosieven

Gezelligheid, teamwork en goede weersomstandigheden maakten het Bedrijfsuitje IDDS Explosieven 2019 tot een groot succes. Tot volgend jaar!

Benieuwd naar het bedrijfsuitje van IDDS Explosieven van vorig jaar? Klik dan hier!

twitterlinkedin
Deel.

Reageren niet mogelijk.