Sinds deze maand hebben wij bij IDDS een nieuwe collega erbij: Stef de Boer. Hij is vers afgestudeerd aan de studie Ruimtelijke Ordering & Planologie, en is daarmee de nieuwste aanwinst voor IDDS. Stef is adviseur op de afdeling Ruimte & Ontwikkeling en klaar om zijn kennis en kunde in te zetten bij de opdrachtgevers en projecten. Tijd voor een kennismaking.
*Tekst gaat verder onder afbeelding*

Hoe ben je bij IDDS terecht gekomen en waarom?
Na het afronden van mijn studie Ruimtelijke Ordening en Planning ging ik op zoek naar een baan die aansloot bij mijn wensen en behoeften. Dankzij de coronacrisis kon het soms best lastig zijn om goede en geschikte vacatures te vinden, maar toch is het mij gelukt! Via LinkedIn ben ik in contact gekomen met de directeur van IDDS, Kees Brouwer. Op deze wijze ging het balletje rollen en volgde een aantal gesprekken. IDDS bleek op zoek te zijn naar een adviseur Ruimte & Ontwikkeling, iemand die meedenkt in de initiatieffase van projecten. Dat is nou precies waar mijn passie ligt: het meedenken over de inrichting van een gebied. Om deze reden koos ik ervoor om bij IDDS aan de slag te gaan.
Hoe ziet jouw dag eruit als adviseur?
Dat verschilt van dag tot dag. Het ene moment zal ik mij inlezen in gebiedsplannen, daarover vergaderen en overleggen met de opdrachtgever. Het andere moment doe ik onderzoek naar het gebied waar het plan voor is. Vandaaruit ontstaan varianten voor het betreffende gebied. Vanuit deze varianten kan een eindontwerp komen die verder uitgewerkt zal worden. Tevens werk ik bestaande plannen uit, zoals IDDS momenteel al doet. Dit bestaat uit het opstellen van een bestemmingsplan, een ruimtelijke onderbouwing of een stikstofdepositie. Zoals je merkt variëren mijn werkzaamheden enorm, dat zorgt voor een fijne afwisseling en uitdaging.
Waar zie jij kansen en mogelijkheden voor de afdeling Ruimte & Ontwikkeling?
Ik zie voornamelijk kansen in het op de kaart zetten van IDDS bij moeilijke vraagstukken over de ruimtelijke ordening. Dit kan via bestaande contacten, maar hopelijk ook via nieuwe. Als IDDS een aantal projecten vanuit de eerste fase, de initiatieffase, tot een mooi resultaat heeft weten te brengen, is dit een mooie kans voor IDDS om te laten zien dat het bedrijf niet alleen projecten goed kan uitvoeren, maar ook mee kan denken voorafgaand en tijdens het proces.
Ook zie ik kansen liggen door de samenbundeling van de verschillende expertises binnen het bedrijf. Bijvoorbeeld wanneer een opdrachtgever een stuk land heeft maar niet weet wat hij er mee wilt doen, kan IDDS worden ingeschakeld om hierin mee te denken. Eén van de krachten van IDDS is juist het meedenken in het totaalplaatje dankzij de verschillende expertises binnen het bedrijf. Daarnaast hebben wij zowel bovengronds als ondergrond veel kennis. Er kan dus niet alleen planologisch worden ontworpen, maar ook op detailniveau door de verschillende afdelingen erbij te betrekken. Daarnaast beschikken wij over kennis van alle procedures en onderzoeken en met die bril kijken wij ook naar de locatie en opdrachten.
Kortom, genoeg kansen voor mij om op procesniveau creatief mee te gaan denken met de opdrachtgever in een vroeg stadium van een plan.
Wat is jouw toegevoegde waarde bij IDDS?
Ik denk dat mijn toegevoegde waarde zit in het verbeelden van de plannen die gemaakt gaan worden. Het ‘verbeelden en het in beeld brengen van’ is iets waar ik in uitblink en waar ik enorm veel voldoening uit haal. Dit gaat via databeelden maar ook schetsen met de hand. Als IDDS in de initiatieffase een gesprek over de plannen voert, werkt dat uiteraard het beste met behulp van beelden.
Ik zorg voor overzichtelijke en kwalitatief goede verbeeldingen, om het plan te verduidelijken, maar ook om deze verder uit te werken. Het gaat niet alleen om het verbeeldende plaatje, maar ook de financiering hierbij. Tevens zit mijn waarde in het aandragen van creatieve ‘out of the box’ oplossingen voor de ruimtelijke inrichtingen. Hierbij heb ik de vraag van de opdrachtgever in mijn hoofd en kijk ik zo breed mogelijk naar het project en de mogelijkheden.
Hoe ziet de toekomst er volgens jou uit voor IDDS als het gaat om ruimtelijke ontwikkeling?
IDDS zie ik in de toekomst als een bedrijf waar de opdrachtgever volledig wordt ontzorgt als het gaat om de best mogelijke ruimtelijke ontwikkeling en inrichting. Het bedrijf adviseert in ruimte en ontwikkeling en zet daarbij verschillende expertises in waar nodig. Door deze kennis en kunde gereed te hebben, kan het bedrijf zich meer en meer richten op de ontwikkelingen en mogelijkheden die in onze branche plaatsvinden. Hierbij neemt IDDS de rol in van partner van de opdrachtgever. De opdrachtgever betrekt IDDS steeds meer in de initiatieffase waardoor de opdrachtgever en IDDS hand in hand gaan werken.


