IDDS heeft op 3 juni 2021 deelgenomen aan de bijeenkomst ‘Kostenefficiënt klimaatadvies voor kantoor en bedrijfsgebouwen’. Ons kantoorpand voldoet uiteraard aan de eisen voor een energiezuinig pand. Als adviesbureau vinden we het namelijk belangrijk dat we zowel op onze projectlocaties als op onze kantoorlocatie zo min mogelijk energiebronnen verbruiken.
Samen met 11 andere bedrijven bespraken we de mogelijkheden om bedrijfsgebouwen en bedrijfsvoering binnen de gebouwen zo energie- en kosten efficiënt te maken. De opgedane kennis willen we graag met u delen. Hierbij is het uitgangspunt altijd dat reduceren beter is dan gebruik van groene stroom.
Besparingsmogelijkheden voor bedrijfsgebouwen
- Zonnepanelen. Hierbij opgemerkt dat het besparen van energie altijd de voorkeur heeft, ten opzichte van zelf opwekken. Het zelf opwekken van stroom heeft op dit moment wel de mogelijkheid van terugleveren.
- Een goed idee voor zonnepanelen is om ze niet alleen op het dak te plaatsen, maar ook op het parkeerterrein is een goede optie. Hiermee worden schaduwplaatsen gecreëerd in de warme maanden en overdekking bij regenachtige periode voor de auto’s.
- Groene stroom
- Isoleren
- Ventileren met warmte terugwin systeem
- Nachtkoeling van het gebouw, zolang de nacht temperatuur 20 graden of lager is. Dit levert niet alleen goed binnenklimaat, maar in de nacht goed ventileren zorgt voor het afkoelen van het gebouw (inclusief muren) waardoor t langer duurt om overdag op te warmen, waardoor minder koeling nodig is door airco of ventilatoren.
- Screens of zonwering aan de buitenzijde of natuurlijke overstek. Het buiten houden van warmte is altijd beter dan zonnewering zoals lamellen, waarbij de warmte in het pand komt.
- Waterbesparende maatregelen, zoals het opvangen van regenwater om auto’s mee te wassen.
- Slimme regelingen voor deuren en ventilatie.
- Het toepassen van CO2-meters in kantoorpanden. Veel gebouwen zijn inmiddels voorzien van tijdschakelaars op de verlichting en klimaatinstallaties. Dit kan verder worden uitbereid door het plaatsen van CO2-meters. Deze meters bepalen hoeveel mensen in het pand aanwezig zijn en kunnen hierop de klimaatinstallaties aanpassen. Hiermee stelt men de luchtstromen af op het aantal gebruikers.
- Slimme meters die na instellen weten welke apparaten worden gebruikt middels piekbelasting. Elke apparaat heeft zijn eigen kenmerkende piekbelasting bij aanzetten. Hierdoor leert de slimme meter welke piekbelasting hoort bij welk apparaat en hiermee kan nauwkeurig worden bepaald welke apparaten energie kan worden bespaard.
- Vanuit TNO zijn verschillende slimme bouwlogistieke concepten besproken voor de praktijk. De bouwHubs staan hierbij centraal om de kosten te verlagen en ook om minder overlast voor omwonende van een bouwproject minder te belasten. Door TNO zijn de verschillende pilots besproken om energiezuinige voertuigen en bouwmaterieel te werken, zowel besparing van energie, als geluid als stikstof en fijn stof.
Besparingsmogelijkheden bij uw project
We helpen ook u graag met het vinden van besparingsmogelijkheden bij uw project. Bij het verbeteren van het milieu is het belangrijk om niet alleen te kijken naar één specifiek onderdeel, maar naar het bredere geheel. Het samenvoegen van verkeersbewegingen voor bouwprojecten, gebruik van vervoer over het water, beperken van stikstof en fijn stof. We denken graag me u mee met voor de besparingen op uw locatie en binnen uw projecten.


