Het voormalige CBS-kantoor in Voorburg van ca. 66.000 m2 is het grootste leegstaande kantoorgebouw van Nederland en voor ca. 50% verantwoordelijk voor de kantorenleegstand in de regio Voorburg- Leidschendam. Het terrein van het voormalige CBS-kantoor aan de Prinses Beatrixlaan wordt nu omgebouwd tot een duurzame, autoluwe en kindvriendelijke woonwijk. 

Grootste kantoren sloopproject in Nederland

Voor de geplande ontwikkeling van Park 070 zal het gebouw gesloopt worden. Het betreft het grootste kantoren sloopproject van Nederland en is daarmee geen standaard klus, zeker niet als dat ook nog eens heel duurzaam dient te gebeuren. Reden voor Ontwikkelingscombinatie CBS B.V. (een samenwerking tussen BPD Ontwikkeling B.V. en Schouten Bouw & Ontwikkeling B.V.) om IDDS Bouw- en Sloopmanagement in te schakelen om hen hierin te adviseren.

IDDS Bouw- en Sloopmanagment

IDDS Bouw- en Sloopmanagement heeft hierbij goed geluisterd naar de wensen van de opdrachtgever. Het doel was om het gebouw duurzaam en gedeeltelijk circulair te slopen binnen een redelijke kostprijs. Een te hoge kostprijs zou immer niet in het belang zijn van de toekomstige kopers.

Duurzaamheidseisen sloopproject

Om het maximale duurzame resultaat te behalen is ervoor gekozen om de werkzaamheden middels een maatwerk prestatiebestek aan te besteden. Hierin staan de eisen waaraan het werk moet voldoen en zijn de duurzaamheidseisen voor afval en transport volgens de BREEAM systematiek vastgelegd. Hierdoor heeft de aannemer vrijheid om op zijn eigen creatieve wijze (aantoonbaar) de duurzaamheidsambitie waar te maken. Dit scheelt kosten en zorgt voor verassende oplossingen.

Circulair hergebruik bouwmaterialen

Een andere duurzaamheidseis was om een deel van de uitkomende bouwmaterialen circulair her te gebruiken. Zo worden in de voorsloop diverse onderdelen voor hergebruik gedemonteerd, wordt een deel van de gevel als bestrating hergebruikt, worden de betonnen kolommen een buitentrap en wordt de bestaande atoomkelder de parkeerkelder.

Tijdens de uitvoering zal IDDS Bouw- en Sloopmanagement erop toezien dat de ambities ook daadwerkelijk worden behaald.

twitterlinkedin
Deel.

Reageren niet mogelijk.