Begin van de 19e eeuw is de Aziatische duizendknoop in Nederland ingevoerd als tuinplant. Sinds 1950 is er een sterke toename gesignaleerd in het aantal en type duizendknopen en komen deze planten overal voor. Vanwege veranderingen van het klimaat en onzorgvuldige omgang ermee, verwildert de tuinplant in Nederland. De invasieve exotische planten verspreiden zich nu snel en de problematiek neemt toe. Met name de Japanse duizendknoop zorgt voor problemen.
Problemen door Japanse duizendknoop
Op het moment dat de Japanse duizendknoop eenmaal gevestigd is, krijg je deze zeer moeilijk weg. Ook worden inheemse planten verdrongen door de sterke groeikracht van de duizendknoop. Hierdoor gaat de biodiversiteit van Nederland achteruit. Bovendien kunnen de sterke wortels en stengels schade veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen. De stabiliteit van dijken en taluds langs waterwegen kan ook verminderd worden doordat wortels in de bovenste bodemlaag ontbreken en grasvegetatie weggeconcurreerd wordt.
Verspreiding duizendknoop
De verspreiding van de plant vindt voornamelijk plaats via:
- grond met wortelstokken;
- onzorgvuldig maaien waardoor stengels op de grond blijven liggen;
- dumpen van tuinafval.
Soorten duizendknoop
Er zijn verschillende soorten van de Aziatische duizendknoop:
- Japanse duizendknoop;
- Sachalinse duizendknoop;
- Boheemse duizendknoop.
Van deze soorten is de Japanse duizendknoop (Fallopia Japonica) de meest hardnekkige.
Onderzoek en advies
IDDS beschikt over de kennis en expertise om onderzoek en advies te leveren met betrekking tot de duizendknoop. Dit betekent dat we onderzoek naar de duizendknoop mee kunnen nemen in onze bodemonderzoeken. In het geval dat dit zo is, adviseren we jou graag over de maatregelen en sanering.
Wil je hierover mee informatie? Neem dan contact met ons op via info@idds.nl.