Zaterdag 5 juni is het Wereld Milieu Dag. Deze dag is door UNEP, het milieuprogramma van de Verenigde Naties, benoemt tot ‘World Environment Day’. Sinds 1974 wordt deze dag aangehouden om overheden, bedrijven en individuen bewust te maken van onze milieuproblemen. In heel de wereld organiseert men activiteiten om bewustzijn te creëren over hoe belangrijk het milieu voor onze wereld is en wat we kunnen doen om het te beschermen. Wij spreken Pernille Mulder, Projectleider Bodem bij de afdeling Milieu van IDDS over Wereld Milieu Dag.

5 juni is het Wereld Milieu Dag, wat betekent zo’n dag voor jou?
Er gebeurt op dit moment veel in de wereld en het milieu in relatie tot het klimaat is een belangrijker topic dan ooit. Je merkt dat de bewustwording steeds groter wordt omdat de effecten van klimaatverandering helaas steeds zichtbaarder zijn. Er ontstaan allerlei initiatieven op lokaal tot mondiaal niveau voor het behouden en in stand houden van het milieu, dat is gaaf om te zien. Uiteraard denken wij vanuit IDDS aan de mogelijke impact van onze werkzaamheden op het milieu. De zorg voor het milieu nemen wij zeer serieus bij de uitvoering van onze werkzaamheden. Hierdoor laten wij zien dat wij aan het totaalplaatje denken: aan de klant en het project, maar ook aan het milieu en aan de wereld.
Wat houden jouw werkzaamheden als projectleider Bodem in?
Als projectleider Bodem houd ik mij vooral bezig met het realiseren van een adequate uitvoering en afhandeling van projecten binnen de afdeling Milieu. Ik loop zelf wel eens mee in het veld, maar geef voornamelijk leiding aan project- en veldmedewerkers. Hierbij werken wij altijd op een effectieve, efficiënte en resultaatgerichte manier, zodat het best mogelijke resultaat wordt geboekt.
Mijn dag als projectleider is heel gevarieerd. Geen dag is hetzelfde en door de verschillende projecten en klanten is het werk zeer dynamisch. Samen met adviseurs werken wij aan integrale projecten. Bij deze projecten ligt de focus op bodemonderzoek van voorbereiding tot en met begeleiding van de uitvoering en afronding. Door het integrale karakter van IDDS werken wij ook in combinatie met sloop-, civieltechnische, archeologische en niet gesprongen ontplofbare oorlogsresten.


Hoe zie jij de bewustwording over het milieu terug in jouw werkzaamheden en de projecten?
Op de afdeling Milieu voeren wij al jaren onderzoek uit naar gevaarlijke stoffen in de bodem die potentieel een risico vormen voor de mens en omgeving. Het onderzoek wordt uitgevoerd door ervaren en deskundige adviseurs en specialisten. Onze kennis en ervaring draagt bij aan praktijkgerichte oplossingen en door onze klanten proactief te informeren over deze verontreinigingen draagt IDDS bij aan een gezondere leefomgeving. Dit sluit ook aan bij Sustainable Development Goal 3 waarbij het draait om een gezondere toekomst voor iedereen.
Wat kunnen wij doen van IDDS om zorg te dragen voor het milieu en het te beschermen?
IDDS is al enige tijd bezig met het verminderen van de CO2-uitstoot binnen haar organisatie. Er zijn bijvoorbeeld diverse maatregelen getroffen om onze CO2-footprint te verminderen. Wij maken onder andere gebruik van 100% groene stroom afkomstig van windmolens en zonnepanelen. Sinds 2014 hebben wij hiermee al een besparing van 58,5% bereikt. Op korte termijn staan er nog meer ambitieuze plannen op het programma om een verdere besparing te behalen en de belasting op het milieu te reduceren.
Daarnaast hebben wij ook recent binnen onze organisatie de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties geïmplementeerd. Hiermee creëren wij binnen onze organisatie een stukje bewustwording en willen wij bijdragen om de wereld een beetje beter te maken. Dat zit ‘m in de kleine dingen, maar kan ook grotere acties betreffen. In onze dagelijkse werkzaamheden werken de SDG’s als een kompas, waarbij de klant en haar wens voorop staat met een mogelijke koppeling naar de SDG’s.

Wat voor boodschap zou jij willen meegeven aan de lezer als het gaat om bewustwording voor het milieu?
Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te (blijven) gaan en elkaar te enthousiasmeren over het milieu en het klimaat. Milieu is niet saai en we hebben er allemaal dagelijks mee te maken. Door erover te praten neemt de bewustwording toe en ondernemen mensen daadwerkelijk actie.
Je hoeft geen grote en dure maatregelen te treffen om een verschil te kunnen maken. Zelfs kleine dingen kunnen een verschil maken. Denk aan het licht uit doen als je ergens niet bent of verwijder eens wat tegels uit je tuin en plaats er wat groens voor terug. Het klinkt allemaal vanzelfsprekend en misschien een beetje cliché, maar zulke kleine initiatieven hebben een grotere impact dan dat men denkt.
Hoe zie jij de rol van het milieu in de toekomst voor IDDS?
De rol van het milieu wordt alsmaar belangrijker in een wereld waarin we leven. Het is niet meer weg te denken, evenals de zorg ervoor. Op de afdeling Milieu is het aan ons om mee te denken en vooral vooruit te denken bij dergelijke vraagstukken omtrent het milieu en de veranderingen die het klimaat met zich meebrengt. Hierbij is het belangrijk om flexibel te zijn, om te weten wat er speelt en breed te blijven kijken. Daarmee kunnen we de klant voorzien van het best mogelijke advies.


