Op een geweldige plek aan het Gooimeer wordt een duurzame villawijk én een nieuw bos ontwikkeld. Het wordt een bos waarin je woont in een exclusieve villa op een enorme kavel met bomen tot aan je voordeur. Timpaan en AW Groep hebben de handen ineen geslagen voor dit mooie project. Hierbij heeft AW Groep IDDS gevraagd om bij enkele onderzoeken en vraagstukken te ondersteunen. Dit sluit aan bij SDG 17, waarbij partnerschappen centraal staat. IDDS twijfelde geen seconde om aan dit groene en toekomstbestendige project deel te nemen.

Integrale aanpak
IDDS Infra is gevraagd om het definitieve ontwerp van dit project te ontwerpen, maar ook te ondersteunen in de uitvoeringsfase hiervan. Hierbij maken wij ook deel uit van het bouwteam. Voordeel is dat hierdoor in korte tijd snel en efficiënt dingen voor elkaar worden gekregen.
IDDS Infra heeft tevens geohydrologische berekeningen uitgevoerd waarbij de eind- en restzetting alsmede het opbarstrisico is berekend. Ook is rekening gehouden met mogelijk kwelwater. Het waterhuishoudkundig plan is opgesteld waarbij de uitdaging lag om het water vertraagd af te voeren zonder gebruik te maken van een hemelwaterriolering. Hiermee werd piekbelasting voorkomen via een combinatie van bermsloten en wadi’s.
Ook is IDDS Archeologie betrokken bij dit project. De archeologen hebben de archeologische situatie beoordeeld. Hierbij hebben zij bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek uitgevoerd. Als blijkt dat in het plangebied archeologische relicten aanwezig zijn, zal hier rekening mee gehouden moeten worden. Dit houdt in dat mogelijke plannen van het project aangepast moeten worden.
IDDS Milieu heeft ook een bijdrage mogen leveren. Zij heeft geotechnisch grond- en laboratorium onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek geeft een beeld van de eigenschappen, samenstelling en opbouw van de grond van het plangebied. Tevens is er een waterbodemonderzoek uitgevoerd. Dit zijn belangrijke aspecten om in kaart te brengen voorafgaand aan de uitvoering van bepaalde werkzaamheden. Kortom, dit onderzoek is nodig bij uiteenlopende projecten zoals deze.
Daarbij heeft IDDS Explosieven een Quick Scan Explosieven (NGE) uitgevoerd. In het Arbobesluit ligt een verplichting bij de opdrachtgever om een oriënterend onderzoek te doen naar de mogelijke aanwezigheid van Niet Gesprongen Explosieven als men van plan is grondroerende werkzaamheden uit te voeren. Dit onderzoek bestaat onder andere uit onderzoeken, foto’s, maar ook conclusies en aanbevelingen. Hiermee heeft IDDS Explosieven de opdrachtgevers geadviseerd welke stappen te nemen.
Als laatste heeft IDDS Ecologie ook haar steentje bij mogen dragen. Zij heeft een Quickscan Wet Natuurbescherming uitgevoerd. Bij planvorming geldt namelijk een verplichting om onderzoek uit te voeren of de voorgenomen plannen geen negatieve effecten hebben op (beschermde) flora en fauna. Middels deze quickscan is de locatie beoordeeld of beschermde soorten aanwezig (kunnen) zijn. Dit was niet het geval.

Toekomstbestendig
Samen met Timpaan en AW Groep is IDDS blij en trots te mogen deel uit maken van dit nieuwbouwproject. Het sluit naadloos aan bij SDG 11, 12, 15 en 17 welke bij IDDS ook centraal staan. Het is toonaangevend voor de richting die we met elkaar op gaan: een duurzame omgeving, rijk aan flora en fauna, waarin gewoond, geleefd en beleefd kan worden.


