In Cadzand staat het nieuwbouwproject de Betteld te gebeuren. Op circa 10 hectare grond moet in 2022 een vakantiepark komen te staan. De werkzaamheden zijn daarom in volle gang. AW Vessies is aangewezen voor het bouwrijp maken van de bodem van het terrein. Zij schakelde IDDS in om te helpen op het gebied van zowel archeologie als explosieven. De perfecte klus voor IDDS om integraal de slag te gaan. Deze zomer mochten daarom zowel IDDS Archeologie als IDDS Explosieven aan het werk in het mooie Zeeland. Dat liet zich lenen voor het schieten van een paar mooie videobeelden!
Archeologisch onderzoek
Op het terrein in Cadzand was vooraf een verhoging in het landschap te zien. Daarom is aan deze verhoging een archeologische waarde toegekend. Het lijkt namelijk op de woonterpen die in de omgeving van Cadzand regelmatig voorkomen.
Tijdens de eerste fase van het archeologisch onderzoek, bestaande uit een proefsleuvenonderzoek dat is uitgevoerd in februari 2020, bleek dat de verhoging was omgracht en dat er sporen van bewoning op de heuvel aanwezig waren. Voorafgaand aan de ontwikkeling voerde IDDS daarom een archeologische opgraving uit. Hierbij concentreerde we ons uitsluitend op de heuvel met de omliggende gracht.
Bij de opgraving bleek dat de gracht vierkant was en dat vermoedelijk sprake is van twee bewoningsfasen op de heuvel. De eerste fase bestond vermoedelijk uit houtbouw en kwam ten einde door een brand. Na de brand is opnieuw gebouwd, deze keer met baksteen. Toen de laatste bewoners verdwenen, is het pand volledig afgebroken, vermoedelijk voor het hergebruiken van de kostbare stenen. Het puin dat het afval vormde van de sloop is in de grachten gegooid, samen met de toplaag van de heuvel. Sindsdien gebruikte men het terrein uitsluitend voor agrarische doeleinden. In samenwerking met specialisten worden de aangetroffen resten onderzocht om de gebruiksgeschiedenis van het terrein verder inzichtelijk te maken.
Met het archeologische onderzoek bij dit project dragen we bij aan subdoel 4 van SDG 11.
Explosieven opsporingsonderzoek
Uit het historisch vooronderzoek is naar voren gekomen dat op het terrein gevechten hebben plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat er nog ontplofbare explosieven in de bodem van het gebied in Cadzand zijn achtergebleven. Om het risico tot het onverwacht aantreffen van ontplofbare oorlogsresten bij de bouw van het vakantiepark te minimaliseren, kreeg IDDS de opdracht om opsporingsonderzoek uit te voeren. Tijdens het opsporingsonderzoek zijn de bovenste bodemlagen door oppervlaktedetectie in beeld gebracht. IDDS beschikt over detectieapparatuur dat tot 4 meter onder maaiveld de bodem kan detecteren op explosieven. Op basis van de detectiedata zijn vervolgens de vermoedelijk explosieven met de hand of onder begeleiding van een beveiligde kraan benaderd.
In het gebied werden ook vliegtuigbommen tot op grote diepte verwacht. Om de toekomstige funderingspalen veilig te kunnen heien, was het daardoor noodzakelijk om dieptedetectie uit te voeren. Dit deed IDDS door een meetsonde met een grote stelling de grond in te drukken. Hierbij wordt de afstand tussen de mogelijke vliegtuigbom en meetsonde verkleind waardoor deze meetbaar wordt. IDDS heeft tijdens de opsporingswerkzaamheden verschillende ontplofbare oorlogsresten op locatie aangetroffen. Deze zijn inmiddels veiliggesteld. Aan het einde van het project draagt IDDS de explosieven ter vernietiging aan de EODD over.
De samenwerking bij het project in Cadzand is soepel verlopen. De onderzoeken van IDDS zijn inmiddels bijna afgerond en de andere werkzaamheden zijn in volle gang. Door de werkzaamheden gecombineerd uit te voeren, leverde IDDS efficiënt onderzoek af. Op deze manier stelde we ook AW Vessies in staat om hun opdracht sneller te voltooien. Kortom, het bleek een klus waarbij de meerwaarde van integraal onderzoek mooi zichtbaar was.
Met het explosieven opsporingsonderzoek bij dit project dragen we bij aan subdoel 1 van SDG 16.


