Het Rijksvastgoedbedrijf heeft op 14 maart 2018 een deel van de voormalige werven van Stork Werkspoor op Oostenburg geleverd aan Stadswerf Oostenburg Ontwikkeling B.V. (SOO), een combinatie van vastgoedontwikkelaars VORM en Steenwell. Met de grondlevering is een flinke stap gezet in de herontwikkeling van Oostenburg tot nieuwe stoere stadswijk, vlakbij het centrum van Amsterdam.

Het eiland is nu vooral in trek door horecagelegenheid Roest en het INIT-gebouw, waarin de redacties van enkele landelijke dagbladen zijn gevestigd. In 2023 moet Oostenburg een aantrekkelijk en gevarieerd eiland zijn voor circa 1.500 nieuwe Amsterdamse huishoudens in zowel de koop- als huursector.

Stadswerf Oostenburg

Het deel van het eiland, dat vandaag is overgedragen door het Rijksvastgoedbedrijf, ligt op de zuidoostzijde van Oostenburg, tussen de Van Gendthallen en de Oostenburgervaart. Met behoud van de robuuste industriële signatuur en de geborgenheid van het eiland worden onder de naam ‘Stadswerf Oostenburg’ circa 450 nieuwe woningen en bijzondere ruimten voor ondernemers gerealiseerd.

Het ontwerp is in handen van Paul de Ruiter Architects, Ronald Janssen Architecten en Bastiaan Jongerius Architecten. Namens de gemeente Amsterdam is de Belgische bouwmeester en hoogleraar Kristiaan Borret als supervisor en stedenbouwkundige betrokken bij de ontwikkelingen op Oostenburg. Sylvester Snijder, directeur van ontwikkelaar Steenwell, zegt over het ontwerp: “Belangrijke thema’s als het eilandgevoel, het contrast tussen water en land en het behoud van het stoere en levendige karakter ziet men terug in het prachtige ontwerp van deze architecten. Door de verschillende bouwhoogten, de robuuste en natuurlijke materialen en de structuren van de gebouwen, wordt Stadswerf Oostenburg een typisch Amsterdamse, unieke en stoere woon- en werkomgeving, vlakbij het centrum”.

Goede mix tussen huur en koopwoningen

Met een goede mix tussen koop, sociale huur, middeldure huur en variatie in woonoppervlak, is het plan Stadswerf Oostenburg aantrekkelijk voor huishoudens in alle levensfasen. Daarnaast voorziet het in een grote behoefte aan woonruimte binnen de ring van Amsterdam. Er verrijzen op de locatie straks ca. 277 duurzame huurappartementen, waarvan 130 in de sociale sector, 29 in het middeldure en 118 in het duurdere segment. Het overige aanbod betreft appartementen in het middeldure en duurdere koopsegment. Naar verwachting zullen de koopappartementen in Stadswerf Oostenburg vanaf het derde kwartaal van 2018 verkocht gaan worden.

Betrokken partijen

De ontwikkelaar van Stadswerf Oostenburg, SOO, is een samenwerkingsverband tussen vastgoedbeheerder en ontwikkelaar Steenwell uit Groningen en VORM Ontwikkeling uit Papendrecht. Bij de realisatie van het terrein tot woongebied werkt men nauw samen met bbn adviseurs, die als gedelegeerd ontwikkelaar vanaf de tenderfase tot de oplevering zorgt voor de uitvoerende projectorganisatie, de financiële aansturing en technische uitvoering. Het ontwerp is in handen van Paul de Ruiter Architects, Bastiaan Jongerius Architecten en Ronald Janssen Architecten, allen uit Amsterdam. Het ontwerp van de openbare ruimte is gemaakt door Urhahn in samenwerking met Dijk & co. Het ontwerpteam bestaat verder uit; constructeur CAE, bouwfysisch adviseur DPA, installatieadviseur Hiensch.

Bodemexpertise IDDS

IDDS is vanuit integrale bodemexpertise bij ruimtelijke ontwikkeling ook betrokken bij het herontwikkelingstraject. IDDS verzorgt als multidisciplinair ingenieursbureau de civieltechnische engineering van de ondergrond en buitenruimte. Het bouwrijp plan voorziet in een integrale aanpak en oplossing van complexe bodemvraagstukken (verontreiniging, archeologie en grondwaterhuishouding).

Bron: vorm.nl
Afbeeldingen: 3D studio Prins en ‘Erik Stuit 3D Visuals’
Ontwerp: Paul de Ruiter Architects, Ronald Janssen Architecten en Bastiaan Jongerius Architecten.

twitterlinkedin
Deel.

Reageren niet mogelijk.