Drie menselijke skeletten en een los ’schedelkapje’ zijn door archeologen van IDDS opgegraven in de Raadhuisstraat in Alphen aan den Rijn. Vermoedelijk gaat het om personen die ergens tussen de zeventiende en negentiende eeuw zijn overleden. De stoffelijke resten zijn bijzonder, want in de Raadhuisstraat is nooit een begraafplaats geweest.

Archeologisch bodemonderzoek Raadhuisstraat

,,Deze mensen zijn respectloos begraven’’, zegt Astrid Koekkelkoren, archeologe bij IDDS, dat het archeologisch bodemonderzoek in de Raadhuisstraat uitvoert. ,,Een van de skeletten lag op zijn rug, de andere twee op hun buik, bovenop elkaar. Het ziet er naar uit dat ze snel onder de grond zijn gestopt. En verder hebben we een los schedelkapje gevonden.’’

Na de vondst, woensdagavond, werd de politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) uit voorzorg ingeschakeld om onderzoek te doen. ,,Omdat onze vondst toch ongebruikelijk is’’, zegt Koekkelkoren. Al snel werd echter duidelijk dat de skeletten niet van recente datum zijn en konden politie en NFI weer naar huis.

Herkomst van de skeletten

De herkomst van de skeletten is nog onduidelijk. ,,Het is nog even de vraag waarom die mensen daar begraven zijn’’, zegt Koekkelkoren. ,,Ze zijn onder de funderingen van bebouwing gevonden. In 1908 is op deze plek gebouwd en de bebouwing daarvoor dateert van 1829. Op grond daarvan schatten we dat de skeletten ergens uit de periode tussen de zeventiende een de negentiende eeuw dateren. Het zouden Franse soldaten kunnen zijn, die in de oorlog zijn gesneuveld. Of gewoon slachtoffers van een misdrijf. We weten het niet.’’

Opgravingen Alphen aan den Rijn

Afbeelding 1 van 7

Voortgang graafwerkzaamheden

De graafwerkzaamheden in de Raadhuisstraat gaan nog een paar dagen door. De archeologen van IDDS hebben gedurende het archeologisch bodemonderzoek hard doorgewerkt zodat de voortgang van het bouwproject geen vertraging op zou lopen.

Bron: Leidsch Dagblad

twitterlinkedin
Deel.

Reageren niet mogelijk.