Morgen is het 22 april 2022, of te wel de Dag van de Aarde. Het is een dag waar IDDS stil staat en bewust wordt van al het bijzondere van de aarde en het leven daarop. Dit keer spreken we met Bo Schubert, projectleider bij IDDS. Met haar rol is zij dagelijks bezig met de aarde en de zorg hiervoor. “Samen hebben we de zorg voor 1 planeet, dus laten we met z’n allen ons steentje bijdragen”, aldus Bo. Lees hieronder het volledige artikel en haar visie op de Dag van de Aarde.
Wie ben je en wat doe je bij IDDS?
“Een tijdje terug was ik zoek naar een nieuwe job. Via LinkedIn ben ik benaderd door een projectleider bij IDDS Milieu. Wat mij direct aansprak is de diversiteit van de werkzaamheden en expertises die IDDS in huis heeft. Ik wilde mijn kennis en expertise graag verbreden, en bij IDDS bleek dat mogelijk te zijn. Dit heeft mij overtuigd om bij IDDS aan de slag te gaan als projectleider.
Als projectleider ben ik werkzaam binnen de afdeling Milieu. Op deze afdeling zij wij bezig met het uitvoeren van bodemonderzoeken om eventuele verontreinigingen vast te stellen, hoe deze zijn ontstaan en wat voor risico’s dit met zich met zich meebrengt voor de mens en het milieu. Wanneer een bodemverontreiniging wordt aangetoond en deze moet opgeruimd worden, dan zijn wij ook betrokken bij het saneringstraject. Kortom, van A tot Z ontzorg ik de opdrachtgever met zijn vraagstuk over bodemonderzoek.”
Wat is jouw achtergrond en ervaring?
“Aan de Universiteit Leiden heb ik een Bachelor en een Master afgerond in Archeologie. Hier heb ik mij gespecialiseerd in Digitale Toepassingen. Bij diverse opgravingen had ik een leidinggevende rol. Tevens was ik verantwoordelijk voor de verwerking en documentatie van de digitale gegevens die in het veld werden verzameld. Na het afronden van mijn studie heb ik mij breder georiënteerd op de arbeidsmarkt. Ik wilde namelijk niet per se fulltime veldwerk uitvoeren. Ik zocht een uitdaging waarbij ik mijn opgedane kennis en ervaringen binnen de archeologie direct kon toepassen.
Zo ben ik in eerste instantie bij een milieukundig adviesbureau aan de slag gegaan. De overstap van archeologie naar bodemonderzoek lijkt misschien niet voor de hand liggend. Binnen de studie archeologie licht echter de focus op probleemoplossend en resultaatgericht denken en werken. Een casus wordt vanuit meerdere invalshoeken en scenario’s bekeken. Hierbij wordt de meest efficiënte en praktisch uitvoerbare oplossing gezocht. Het verwerken van grote hoeveelheden data, dit verwerken in databases en werken met GIS-toepassingen zijn vaardigheden die ik elke dag nog gebruik in mijn huidige werkzaamheden.
Bij mijn vorige werkgever coördineerde ik grootschalige en organisatorisch ingewikkelde projecten voor diverse opdrachtgevers. Ook werkte ik veel samen met verschillende aannemers en overige partijen om gezamenlijk een project tot een goed einde te brengen. Juist dit aspect van het werk geeft mij voldoening. Ook dit komt dagelijks bij IDDS tot uiting. Alle afdelingen werken in het gehele proces samen, vanuit hun eigen expertise, om zo tot een geslaagd project te komen. Deze integraliteit motiveert mij in mijn werk.”
Hoe ziet jouw werkdag eruit?
“Iedere werkdag is voor mij ontzettend verschillend en dynamisch. Dit maakt mijn werk juist zo leuk! Op één dag werk ik normaalgesproken aan meerdere projecten. Doordat we betrokken zijn bij de voorbereiding en de uitvoering van de werkzaamheden, en uiteindelijk de advisering van een project, kunnen al deze aspecten op één dag langskomen. De ene dag zit ik in overleg met een opdrachtgever, de andere dag in het veld om een locatiebezoek uit te voeren. Daarnaast hou ik me bezig met het aansturen van adviseurs en veldmedewerkers.”

Wat betekent de Dag van de Aarde voor jou en voor IDDS?
“De Dag van de Aarde is voor mij een dag voor bewustwording van mijn gedrag. Wat voor impact heeft mijn gedrag op de aarde en het milieu? Ik sta volledig achter de uitdrukking: “We hebben maar één aarde en daar moeten we zuinig op zijn”. Zelf probeer ik mijn steentje bij te dragen door voornamelijk veganistisch te eten, tweedehands kleding en spullen aan te schaffen in plaats van iets nieuws te kopen, mijn plastic-gebruik en voedselverspilling te verminderen en sinds kort ook eens af en toe de fiets naar werk te pakken. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om bij een nieuwe aanschaf stil te staan of ik het écht nodig heb.
Bij IDDS zijn we al ruime tijd bezig om aanpassingen binnen de organisatie te maken om zorg te dragen voor het milieu en daarmee de aarde. Zo maken wij gebruik van 100% groene stroom, zijn wij intern bezig met het implementeren van Sustainable Development Goals, en is onlangs het fietsplan weer onder de aandacht gebracht. Ook is sinds kort onze afdeling Business Development uitgebreid met een adviseur Duurzaamheid. Hij zet zich fulltime in met het verduurzamen van de dagelijkse processen en onder andere onderzoek doet naar groene alternatieven voor de materialen en werkwijzen die wij momenteel in huis hebben.
De afdeling Bouw- en Sloopmanagement specialiseert zich tevens in duurzaamheid en circulair bouwen en slopen. Hierbij wordt voorafgaand van de sloop van een pand tot in detail geïnventariseerd welke materialen in aanmerking komen voor hergebruik. In plaats van een daadwerkelijke sloop wordt een pand vervolgens ontmanteld, waarbij gestreefd wordt om zo veel mogelijk materialen te hergebruiken als bouwmaterialen en bouwstoffen!
Al met al zijn we bij IDDS zeker op de goede weg, maar er zijn altijd nog stappen die we kunnen maken. De Dag van de Aarde is een goed moment om hier samen bij stil te staan.”
Wat zou je de lezer willen meegeven als het gaat om zorg voor de aarde?
“We kunnen als individuen een grote bijdrage leveren aan het welzijn van de aarde en het milieu. We hebben er meer aan als iedereen een klein steentje bijdraagt, dan een handvol mensen die alles perfect doet. Het zijn de kleine stapjes die samen een groot verschil maken. Samen kunnen wij zorgen voor een impact, klein of groot, maar zó zorgen we ervoor dat onze aarde nog wat langer mee gaat.”



