Voor de nieuwbouw van het Leonardo College aan de Telderskade in Leiden zullen twee voormalige schoolgebouwen circulair gesloopt worden. De Gemeente Leiden schakelde IDDS in om het circulaire projectmanagement te verzorgen.
Bij deze circulaire ontmanteling wordt een groot deel van de uitkomende materialen, en zelfs een deel van de gebouwonderdelen, geoogst om vervolgens één op één te worden hergebruikt bij de renovatie van een school op nog geen 200 meter afstand.
Integraal sloopmanagement
IDDS verzorgde het totale sloopmanagement op een integrale manier. Dit betekent dat we de zorgen van de opdrachtgever van begin tot eind uit handen hebben genomen.
In de onderzoeksfase voerde wij niet alleen een asbestinventarisatie en bodemonderzoek uit, maar we stelden ook een omgevingsmonitoringsplan en een verkeersplan op.
Om de circulaire mogelijkheden in kaart te brengen voerde IDDS een circulaire sloopinventarisatie uit. Hieruit bleek dat, ondanks dat het om gedateerde gebouwen gaat, ruim 98% van alle materialen -met aangepaste sloopwijze- geschikt zijn voor hergebruik. Een mooi circulair resultaat dus!
Op basis van de onderzoeksresultaten stelden we een maatwerk circulair sloopbestek op, ook hebben we de asbestsanerings- en sloopkosten begroot en verzorgden we de aanbesteding. In de uitvoering verzorgde IDDS de directievoering, het toezicht en het omgevingsmanagement. Laatstgenoemde omvat bouwkundige vooropnamen en trillingsmetingen.
Circulaire ontmanteling
Wij delen in het kader van de week van de circulaire economie graag onze kennis. Zodoende, vindt u onderstaand een opsomming van de circulaire maatregelen die bij dit project zijn getroffen. Door een unieke aanpak van urban mining hergebruiken we veel materialen en gebouwonderdelen. Tevens, leidt deze aanpak tot een aanzienlijke besparing in de hoeveelheid CO2-uitstoot.
- Het stalen frame van de luifel wordt één op één hergebruikt
- Gebakken ornamenten, worden uit de gevel gehaald en één op één hergebruikt
- 10 kozijnen worden incl. beglazing gedemonteerd en één op één hergebruikt
- Traliewerk in 6 kantige betonnen vensters worden gedemonteerd en één op één hergebruikt
- Tegels uit de trappenhuizen worden gedemonteerd en één op één hergebruikt.
- Er worden bakstenen schoongebikt van specie resten om deze bij het herstellen van scheuren in gevels van de school aan de Boshuizerkade één op één te hergebruiken.
- Alle originele elektra schakelaars wcd e.d. worden behouden voor de afdeling erfgoed van de gemeente Leiden
- Leuningen worden demonteren en één op één hergebruikt
- Binnendeuren worden gedemonteerd en één op één hergebruikt
- Beglazing wordt deels één op één hergebruikt. Het overige deel wordt hoogwaardig gerecycled.
- Systeemplafond worden na hoogwaardige recycling hergebruikt
- Bitumineuze dakbedekking wordt na hoogwaardige recycling hergebruikt
- Verlichtingsarmaturen worden één op één hergebruikt en/of hoogwaardige gerecycled
- Steenachtig materiaal wordt gerecycled tot gecertificeerd granulaat.
Wat IDDS voor u kan betekenen bij uw (circulaire) sloopopgave?
IDDS heeft alle kennis en expertise die bij sloopprojecten komen kijken in eigen huis. Denk hierbij aan onze kennis en expertise met betrekking tot ecologie, bodem, archeologie, asbest, chroom 6, omgevingsmanagement, etc.. Dat we alle kennis onder één dak hebben zorgt voor ‘korte lijnen’ en verrassende risico gestuurde oplossingen, maar is ook absoluut uniek.
Meer weten over onze (circulaire) sloopdienstverlening?
Neem contact op met Bram Kroon (Bkroon@idds.nl) of kijk verder op onze pagina Bouw- en Sloopmanagement.


