De locatie Kralingse Zoom is een verzameling van vier aaneengeschakelde bouwdelen waarin de economische opleidingen van de Hogeschool Rotterdam zijn gehuisvest. Bouwdeel C (8.600 m² BVO) is vorig jaar noodgedwongen gesloten omwille van het brandvoortplantingsrisico van de gevelplaten. Er is besloten om voor het volledige bouwdeel voor circulaire ontmanteling te gaan en, gezien de groei van de studentenpopulatie, deze te vervangen door 14.000 m² BVO aan nieuwbouw
Geen eenvoudige sloop
IDDS Bouw en Sloopmanagement is door de Hogeschool Rotterdam ingeschakeld om de sloop van A tot Z te begeleiden en dat is om verschillende redenen geen eenvoudige klus.
Zo zijn er in het gebouw nog meerdere installatieruimten aanwezig die ook de overige bouwdelen voeden. Het gaat onder andere om een distributiestation van Stedin, een stadsverwarmingsinstallatie, een laagspanningsstation en een brandblusinstallatie. Verder, deelt de Hogeschool de constructie met de te handhaven studiestraat, waardoor een constructieve aanpassing noodzakelijk is. Daarnaast is het geen standaard sloopproject vanwege de belangrijke voorwaarde dat, gedurende de sloop- en nieuwbouwwerkzaamheden, het primair proces – het geven van onderwijs – in de overige bouwdelen gegarandeerd blijft. Dit zorgt namelijk dat er maar geringe ruimte is voor een bouwplaats.
IDDS verzorgt het totale projectmanagent voor de sloop. Voor het installatie technische deel wordt zij ondersteund door Techniplan en voor de constructieve oplossing door IMD.
Circulaire ontmanteling
Naast alle uitdagingen die dit sloopproject met zich meebrengt, dient dit sloopproject ook nog eens circulair te worden uitgevoerd. Dat betekent slopen met een laag energieverbruik en bij het slopen de CO2-uitstoot beperken. IDDS heeft hiervoor een circulaire sloopinventarisatie uitgevoerd en een circulair prestatie sloopbestek opgesteld. Tevens, zijn ook zijn twee groepen studenten gevraagd om met creatieve oplossingen te komen.

Inmiddels is op basis van een aanbesteding, kijkend naar prijs-/kwaliteitverhouding, Lek Mining geselecteerd om de circulaire sloop uit te voeren. Zij zijn momenteel druk bezig met de circulaire voorbereidingen. Zo proberen zij om van ‘trash’ kunst te maken (zie afbeelding 2) en zullen zij een circulaire ‘hub’ inrichten. Onderstaande producten krijgen een nieuwe en circulaire bestemming in de regio:
- Dakbedekking
- Systeemwanden
- Staalconstructies hergebruik
- Technische installaties
- Leidingwerk
- Airco’s en klimaatsystemen
- Staande lampen
- Diverse inventaris zoals klapstoelen
- Balkhout
- Sanitair
- Deuren, hang/sluitwerk
- Kabelgoten
- Glas



