Het grootste leegstaande kantoorgebouw van Nederland, het voormalige CBS-kantoor in Voorburg, is een goudmijn. Het complex van ruim 60.000 vierkante meter zit vol met nog prima bruikbare bouwmaterialen. Gebiedsontwikkelaars BDP en Schouten laten die eruit halen om ze te kunnen hergebruiken voor de nieuwe wijk Park070.

De juiste rekensommetjes maken

Collega Bram Kroon, teamleider sloopmanagement bij IDDS, licht toe: “Het is een kwestie van de juiste rekensommetjes maken. De materialen die je uit een pand haalt, zijn geld waard. Je kunt ze zelf hergebruiken of doorverkopen aan leveranciers. Er ontstaat steeds meer belangstelling voor.”

De materialen die je uit een pand haalt, zijn geld waard

En: alles wat je hergebruikt, hoef je niet nieuw aan te schaffen. In Voorburg loopt dat van de rekken uit de fietsenstalling tot de toekomstige parkeergarage (de vroegere atoomschuilkelder) en van het betonpuin dat wordt afgebroken en voor een deel terugkeert in de geplande woonwijk, tot het dakgrind dat na wassing weer jarenlang dienst kan doen. Verder komen hier onder meer in aanmerking voor hergebruik, eventueel na bewerking: 50 procent van het hout, 50 procent van het harde pvc (de rest dient als secondaire grondstof voor de kunststof verwerkende industrie), bijna 100 procent van het glas, 100 procent van het eps, de gebakken bestrating en het ijzer. Ook hergebruikt worden de zachte vloerbedekking, de bitumen dakbedekking en de armaturen.

Lees het hele artikel ‘Circulair slopen voor een toekomst zonder bouwafval’ op Cobouw.nl. 

twitterlinkedin
Deel.

Reageren niet mogelijk.