Sinds 2015 is Bram Kroon actief bij IDDS en is hij niet meer weg te denken bij het bedrijf. Als nieuwbakken mede-eigenaar van IDDS Bouw- en Sloopmanagement slaat hij de weg in van circulariteit. Circulair bouwen en slopen is een steeds ‘hotter’ wordend onderwerp. En dat is niet zomaar. Bram legt je uit waarom het zo belangrijk is.
Wat houdt de rol Adviseur Circulair Bouwen en Slopen in?
“In het kort analyseer ik bij bouw- en sloopwerkzaamheden welke circulaire mogelijkheden en kansen aanwezig zijn. Dat doe ik door een gebouw volledig onder de loep te nemen. Ik maak een inventarisatie van wat er aan materiaal in zit en kijk hoe we daarmee circulair kunnen bouwen en slopen, en wat ervoor nodig om dit te realiseren. Voor het circulair slopen is het goed om te weten met welke materialen wij te maken krijgen. Circulair slopen is het zodanig slopen, ontmantelen, demonteren en remonteren, dat de grondstoffen die vrijkomen, weer in andere bouwprojecten hoogwaardig worden toegepast. Hiermee is circulair slopen een essentiële schakel in een circulaire economie.”
Hoe ben jij in deze rol gegroeid? Wat is jouw voorgeschiedenis?
“Toen ik startte bij IDDS merkte ik dat voor goed georganiseerde sloopwerkzaamheden eigenlijk ontzettend veel informatie en kennis nodig is. In de praktijk wordt wellicht stiekem toch onderschat wat het werk en sloopwerkzaamheden inhouden.
Al met al zag ik een mooie kans voor IDDS om hierin onderscheidend te zijn. Bij IDDS hebben we immers alles in huis voor de realisatie en het managen van een sloopproject. Denk hierbij aan asbest, flora en fauna, bodemonderzoek, archeologie, explosieven en noem maar op. Met de werkzaamheden bij Bouw- en Sloopmanagement hebben we simpelweg de stap naar circulariteit genomen. En die stap was al het halve werk.”
*TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING*
“Mijn eerste circulaire ontmantelingsproject was direct een uitdagend project. Het was het grootste leegstaande kantoorgebouw van Nederland in een binnenstedelijke omgeving. Ik kreeg van Bouwfonds Gebiedsontwikkeling (BPD) het vertrouwen om dit project op een circulaire wijze te laten ontmantelen. En dat is gelukt! Ik ben er nog steeds erg trots dat ik dit project heb mogen begeleiden. De jaren daarna volgden vele andere mooie en uitdagende projecten.
Ik vind het interessant om te zien wat je met uitkomende materialen kan doen als je daar op een andere wijze naar kijkt. Daarnaast ambieer ik nieuwe en technische uitdagingen, en op het gebied van circulariteit zit nog genoeg uitdaging. In 2015 maakten we van oud beton nieuw beton. Nu zijn we voor de Provincie Gelderland bezig met een project waarbij we het hele betonnen casco één-op-één hergebruiken. Zo ontdekken we bij ieder project weer nieuwe circulaire mogelijkheden.”
Waarom is circulaire bouw en sloop zo belangrijk?
“Het totale aantal mensen op de wereld is toegenomen. Daarbovenop is de consumptie per persoon de afgelopen jaren gigantisch toegenomen. Als we op deze voet verder gaan, dan raken grondstoffen simpelweg op. Om deze urgente en dringende reden moeten we grondstoffen niet meer uit de aarde delven, maar uit de bestaande bebouwde omgeving. Dat heet urban mining. Met urban mining doen we de natuur en onszelf een groot plezier.”
Wat is jouw motto als het gaat om bouwen en slopen en waarom?
“Zorg dat je je materialen uit de bestaande gebouwde omgeving delft en niet meer uit de aarde. Dit motto sluit aan bij SDG 12. Dit doel verzekert duurzame consumptie- en productiepatronen. Het is essentieel om te zorgen voor duurzaam beheer en efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen. De bedoeling is om de hele keten bewust te maken van de problemen en te laten mee helpen bij de oplossingen.”
Hoe zie jij de toekomst van bouwen en slopen?
“Het klassieke lineaire model van de wegwerpmaatschappij wordt steeds vaker aan de kaak gesteld. De circulaire economie schenkt een tweede leven aan materialen en grondstoffen. Deze beweging gaat ontzettend snel. Ontwikkelaars en beleggers moeten bijvoorbeeld duurzame maatregelen nemen om hun projecten te kunnen financieren. Zo zijn circulaire materialen nodig om op basis van hun MPG-eis een vergunning te krijgen. Daarnaast moeten overheden vanaf 2023 circulair inkopen. En niet te vergeten: in 2030 zal Nederland voor 50% circulair moeten zijn. In 2050 zal dit opgeschroefd zijn naar 100%.
Het is mooi om te zien dat veel jongeren duurzaamheid belangrijk vinden in het leven. Zij zien dit als een essentieel onderwerp voor de wereld en de toekomst. Een mooi plan om deze gedachte voort te zetten en dit toe te passen in ons eigen dagelijks leven. Circulair bouwen en slopen vormt een cruciaal onderdeel van dit plan.”
Interesse of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Bram via bkroon@idds.nl.


