Wanneer je een pand gaat slopen is het goed om te weten of er gevaarlijke stoffen zoals asbest en chroom 6 aanwezig zijn. Tevens is het belangrijk om te weten wat de hoeveelheid en kwaliteit van de uitkomende elementen, materialen en (grond)stoffen is. Dit voorkomt potentieel gevaarlijke situaties, vertragingen en discussies met de aannemer door onjuiste of onvolledige informatieverstrekking. Ook draagt het bij aan het circulair hergebruik van uitkomende materialen. IDDS brengt dit in beeld door middel van een brede materialeninventarisatie.
Deze inventarisatie is een innovatieve ontwikkeling van een aantal adviesbureaus (waaronder IDDS) en enkele uitvoerende partijen.
Gevaarlijke stoffen
De materialeninventarisatie geeft inzicht in de aanwezige uitkomende elementen, materialen en (grond)stoffen bij sloop en renovatieprojecten. Tevens maakt het de aanwezigheid van schadelijke stoffen zoals asbest, Chroom 6, PAK, PCB etc., conform artikel 8.9 uit het bouwbesluit, inzichtelijk. In totaal wordt de aanwezigheid van 12 verschillende gevaarlijke stoffen in kaart gebracht. Dit heeft een aantal voordelen. Een belangrijk voordeel is dat er duidelijkheid wordt verschaft voorafgaand aan het project. Ten tweede voorkomt het gevaarlijke situaties door onjuiste en/of onvolledige verwerking van gevaarlijke stoffen. Ten derde wordt hiermee bij transacties voldaan aan de informatie- en onderzoeksplicht. Als vierde voordeel wordt hiermee de acceptatie van gebruikte materialen verbeterd.
Circulair slopen
Naast inzicht met betrekking tot gevaarlijke stof is een tweede voordeel van de materialeninventarisatie dat duidelijkheid wordt gegeven in welke elementen, materialen en (grond)stoffen aanwezig zijn en geschikt zijn voor circulair hergebruik. Dit wordt niet alleen beoordeeld door het vaststellen van schadelijke stoffen, maar ook door een beoordeling van de kwaliteit, demonteerbaarheid en een beoordeling van hergebruikmogelijkheden op basis van de R-ladder en SIX layers of Brand.
De inventarisatie is breed inzetbaar, omdat de elementen, materialen en (grond)stoffen worden geregistreerd conform de EURAL-code en NLSfB-codering. Hierdoor is ten alle tijden een stoffenverantwoording mogelijk. Hiermee kan een materialenpaspoort worden opgesteld.
Wil je graag meer informatie? Neem dan contact op met Bram Kroon via bkroon@idds.nl of bel 06 53579253.


