Bouwhistorische verkenning Voorstraat in Noordwijk-Binnen

0

Afgelopen zomer werd een bouwhistorische verkenning uitgevoerd naar het complex van het voormalige bollenbedrijf van de familie Van Eeden aan de Voorstraat in Noordwijk-Binnen. Het complex bestaat uit een woonhuis met aangebouwde schuur en een tot bollenschuur verbouwd koetshuisje. Bollenbedrijf Van Eeden was tussen 1880 en 2011 op deze locatie gevestigd.


De voorgevel van Voorstraat 114

Bouwgeschiedenis Voorstraat 114-116 Noordwijk-Binnen

Vanwege de aanwezige afwerkingen kon de bouwgeschiedenis alleen op hoofdlijnen worden beschreven. Op basis van historische gegevens blijkt dat er al in de zeventiende eeuw sprake is van bebouwing op het terrein. In de negentiende eeuw (wanneer precies, dat is nog onbekend) werd het complex verbouwd. Bijzonder is dat bij deze verbouwing in ruime mate gebruik werd gemaakt van scheepshout. De verdiepings- en zolderbalklagen werden hiermee vervaardigd. De bouwdelen kregen ook nieuwe daken met ranke Philibert- of schenkelspanten. In 1880 kwam het geheel in bezit van Van Eeden die de gebouwen aanpasten naar de huidige vorm.


De trap naar de zolder in het koetshuisje

Bron header foto: Noordwijk.info

twitterlinkedin
Delen

Comments are closed.