IDDS levert bouwmanagement en sloopmanagement bij uw bouw- en sloop projecten. We staan garant voor de begeleiding van bouw- en vastgoedgerelateerde projecten in de breedste zin van het woord. Van initiatief tot en met nazorg, exploitatie en beheer. Wij inspecteren, onderzoeken, calculeren en adviseren op het gebied van gevaarlijke stoffen zoals asbest en zware metalen (onder andere chroom-6), bouw en sloop. Hierbij hebben we een sterke focus op circulariteit, duurzaamheid en gebiedsontwikkeling.
Circulair sloopmanagement
Zoekt u ondersteuning bij uw circulaire sloopproject? IDDS beschikt over integrale expertise en jarenlange ervaring en begeleidt u bij alle aspecten die bij het project komen kijken. Zo houdt u grip op het proces en komt u niet voor verassingen te staan.
Onze ervaring met circulariteit
Door het grondstoffentekort is de vraag naar circulariteit bij sloopprojecten enorm toegenomen. Sinds 2015 is IDDS Bouw- en Sloopmanagement koploper bij circulaire sloopprojecten en hebben wij veel ervaring opgedaan. Zo hebben wij één van de eerste en tevens grootste circulaire sloopprojecten in Nederland volledig gemanaged. Dit betrof het voormalig CBS-gebouw te Voorburg. Bij dit project is 98% hoogwaardig hergebruikt. De afgelopen jaren volgden uiteraard meer circulaire sloopprojecten waaronder de circulaire ontmanteling van Hogeschool Rotterdam en de circulaire ontmanteling van Prinsenhof A in opdracht van Provincie Gelderland. Bij dit laatste project werd 92% van het gebouw en zelfs het betonnen casco één op één hergebruikt. De totale hoeveelheid die hergebruikt wordt (inclusief hoogwaardige recycling) bij dit project is bijna 100%! Dit project betreft daarmee het meest circulaire sloopproject en heeft in het kader daarvan de Circulair award 2023 gewonnen.


IDDS wil actief bijdragen om de circulaire economie verder te brengen. Wij zijn dan ook betrokken bij meerdere innovaties met betrekking tot circulaire materialeninventarisaties zoals de Sustainable Material Inventory (SMI), stoffenverantwoording en het circulair maken van materiaalstromen. Onze opgedane kennis delen wij veelvuldig. Samen met u bepalen wij hoe wij de meest recente kennis en methoden toe kunnen passen bij uw project.
Hoe uw circulaire sloopproject door IDDS wordt begeleid
Tijdens uw project werkt u samen met één vast aanspreekpunt: onze sloopmanager. Hij bewaakt voor u het overzicht van alle lopende zaken binnen het project en voorziet u gedurende het project van de benodigde adviezen.
Doordat wij onderdeel zijn van IDDS Groep hebben wij alle kennis en expertise in eigen huis die uw sloopproject kan beïnvloeden. Denk hierbij aan asbest, zware metalen, bodem, archeologie, flora en fauna, explosieven, infra, stikstof en omgevingsmanagement. Dit is absoluut uniek en zorgt er voor dat we in al deze gevallen het maximale resultaat voor u kunnen halen.
IDDS begeleidt uw sloopproject in drie fasen: onderzoek, voorbereiding en uitvoering.
Fase 1. Onderzoek
In deze fase voeren wij een integrale locatiecheck uit om de kansen en risico’s van het project te bepalen. Eén aspect daarvan is de gebouwinspectie: we onderzoeken het gebouw op het voorkomen van gevaarlijke stoffen zoals asbest, zware metalen (onder andere chroom 6), PAK én we stellen een Sustainable Material Inventory (SMI) op die de circulaire kansen voor u inzichtelijk maakt.
Naast de gebouwinspectie bepalen wij welke omgevingsonderzoeken benodigd zijn om de werkzaamheden (veilig) uit te mogen voeren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan onderzoek naar bodemverontreinigingen, archeologische resten, ontplofbare oorlogsresten, aanwezige kabels en leidingen en aanwezige beschermde plant- en diersoorten. Aan de hand van alle resultaten brengen wij de projectrisico’s en geschikte beheersmaatregelen in kaart.
Fase 2. Voorbereiding
Deze fase betreft de voorbereiding op de daadwerkelijke sloop en bestaat uit drie onderdelen:
- Sloopvoorbereiding: we stellen zowel een (circulair) sloopbestek en V&G plan op als de benodigde kostenramingen (voor zowel de sloop als aanvullende werkzaamheden, bijvoorbeeld een asbest-, of bodemsanering). Daarnaast begeleiden we u bij de aanbesteding voor het selecteren van een geschikte aannemer voor het sloopwerk en dragen we zorg voor het tijdig opzeggen en coördineren van de nuts aansluitingen;
- Aanvraag van vergunningen: wij vragen de benodigde vergunningen aan, waaronder bijvoorbeeld een sloopmelding/vergunning, een kapvergunning, een ontheffing Wet natuurbescherming, en/of een vergunning bodemsanering;
- Omgevingsmanagement: tijdens de werkzaamheden dienen overlast en schade zoveel mogelijk te worden voorkomen. Wij bereiden dit voor door onder andere een stakeholderanalyse en een trillings- en akoestisch onderzoek uit te voeren, waarna wij een monitoringsplan, een BLVC plan en verkeersmaatregelenplan opstellen. Wij stellen een omgevingsmanager aan die tijdens de uitvoering voor de monitoring en bijsturing verantwoordelijk is.
Fase 3. Uitvoering
Onze sloopmanager voert aan de hand van het (circulair) sloopbestek toezicht op de gehele uitvoering. Hij houdt de kwaliteit, circulariteit, planning en het budget nauw in de gaten en stuurt bij waar nodig. Daarnaast leidt hij de sloopvergaderingen, beoordeeld hij de aangeleverde documenten en werk- en uitvoeringsplannen, adviseert hij u waar nodig en houdt hij u op de hoogte van de laatste stand van zaken.
Tijdens de uitvoering voert onze omgevingsmanager de benodigde metingen uit om risico’s op overlast en schade te monitoren (denk bijvoorbeeld aan bouwkundige vooropnamen, trillingsmetingen, deformatiemetingen en geluidsmetingen). Bij afwijkingen past hij in overleg met de sloopmanager direct de beheersmaatregelen toe.
Na de oplevering wordt het gedocumenteerde sloopdossier door onze sloopmanager aan u overgedragen.
Bouwmanagement
Uw bouwproject gaat verder dan de tastbare stenen. Bouwen gaat over processen, risico’s, geld en wet- en regelgeving. Wat ons onderscheid is dat wij uw bouwproject kunnen overzien in processen en tijd en hebben verstand van bouwkosten. Zo zorgen wij dat u overzicht over uw project houdt en inzicht in de kosten heeft. Dit geeft u rust en zorgt dat wij uw project optimaal kunnen managen.
Ons motto daarbij is dat standaard oplossingen niet bestaan. Elk project is uniek en vraagt om een eigen, moderne en creatieve aanpak voor maximaal resultaat. Hierbij maken wij gebruik van de laatste technieken en houden nauwlettend de recente marktontwikkelingen in de gaten. Creativiteit en inzicht in de laatste ontwikkelingen betekenen voor u verrassende oplossingen niet alleen kostenefficiënt zijn, maar uw project ook bijzonder en leuk maken.
Bij onze projecten hebben wij een sterke focus op ecologisch, klimaat adaptief, gezond en circulair bouwen en de energietransitie. Samen met onze collega bedrijven binnen de IDDS Groep kunnen wij u bij ontwikkelingstrajecten ook volledig ondersteunen en de benodigde vergunningen verzorgen.
Wij verzorgen onder andere:
- Haalbaarheidsstudies
- Bouwkosten advisering van initiatief tot en met exploitatie
- Bouwkundig advies (met een focus op ecologisch, klimaat adaptief, gezond en circulair bouwen)
- Bouwmanagement van initiatief tot realisatie
- Directievoering en toezicht
- Technische Due Dilligence / aan- en verkoopkeuringen
- NEN 2767 conditiemetingen en opstellen van meer jaren onderhoudsplannen
- NEN 2580 oppervlakte metingen
- Schade expertise (bouwkundige opnamen / nulmetingen, deformatiemetingen en trillingsmetingen)
- Duurzaamheidsadviezen, Circulair bouwen en Energie labels (EPA – W en U)
Meer dan alleen bouw- en sloopmanagement
IDDS is een landelijk opererend multidisciplinair ingenieurs- en adviesbureau. Samen met u gaan wij op zoek naar integrale en waardevolle oplossingen op het gebied van ontwikkeling van locaties, zowel boven- als ondergronds.
Stel direct uw vraag over bouwmanagement en sloopmanagement via onderstaand formulier.