In Leiden onderzocht IDDS ecologie twee dode bomen. Deze staan op de nominatie om gekapt te worden. De bomen bevatten meerdere holten die mogelijk als verblijfplaats voor vleermuizen kunnen fungeren. Voor het kappen van de bomen liet onze opdrachtgever ons de bomen daarom eerst checken. Zoals op onderstaande foto te zien, ging het om flinke bomen. Een hoogwerker maakte het mogelijk om van dichtbij te kijken of er in de holten vleermuizen zaten en om te kijken of de holten hiervoor (in de toekomst) geschikt zijn. Voor dit boomholte onderzoek gebruikten onze ecologen een endoscoop (camera).
*TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING*
Omdat de meeste holten in de bomen zich onder een afgezaagde tak bevinden, kan regen de holten in sijpelen. Ook kan tocht zich vrij door de holte bewegen. Vleermuizen houden hier niet van en zullen dit dus niet snel als verblijfplaats kiezen. Een andere holte in de boom bleek ongeschikt omdat deze niet ‘hoog’ genoeg was. Een vleermuis zou in deze holte direct voor de opening komen te hangen en zo een gemakkelijke prooi voor roofdieren vormen. De holten in de boom bleken dus niet geschikt als verblijfplaats voor vleermuizen. Onze ecologen troffen overigens tijdens het onderzoek wel ander leven aan. In één van de boomholten nestelt een kauw.
Door de check van IDDS kon snel worden geconcludeerd dat de holten in de bomen niet geschikt zijn voor vleermuizen. Dit scheelt een hoop tijd en geld, want hierdoor hoeft geen jaarrond onderzoek te worden gedaan. Een mooie uitkomst voor onze opdrachtgever dus! Vanwege de nestelende kauw adviseerde IDDS de opdrachtgever wel om de bomen pas na het broedseizoen te kappen. Dan broeden er geen vogels meer in de bomen of in de directe omgeving van de bomen.


