IDDS is continu bezig met de (door)ontwikkeling van nieuwe tools en software om alle werkzaamheden zo zorgvuldig mogelijk uit te voeren. In deze blog nemen we een kijkje naar het automatisch doen van de KLIC-melding en hoe automatische tools het werk een stuk makkelijker kunnen maken.
3D BIM in de ondergrond
Bij de inrichting van de openbare ruimte komt heel veel kijken. Niet alleen de bovengrondse situatie is hierin belangrijk maar natuurlijk ook de situatie in de ondergrond. Naast onze disciplines die doorgaans in de bodem bezig zijn (zoals Archeologie en Milieu) zijn ook onze collega’s van IDDS Infra hier zeer bekwaam!
Door slim gebruik te maken van BIM (Building Information Modelling) kunnen onze adviseurs en tekenaars in korte tijd een volledig 3D beeld van de bestaande situatie creëren. Alle relevante data zoals modellen van gebouwen (bijvoorbeeld de 3D BAG), verkeersobjecten, bomen, ontgravingen en nieuwe ontwikkelingen worden in dit 3D model verwerkt. Echter, doordat in huidige modellen ondergrondse obstakels en beperkingen vaak niet of beperkt in kaart zijn gebracht, zijn deze modellen niet compleet. Daarom gaan we bij IDDS een stapje verder en verwerken we ook ondergrondse gegevens in onze modellen. Bij deze gegevens moet je niet alleen denken aan 3D sonderingen en de plaatsing van milieukundige boringen, maar ook locaties verdacht op OO (ontplofbare oorlogsresten), archeologische waarden en verontreinigingen. Zo verrijken we onze modellen met onze expertise in de ondergrond zodat we onze opdrachtgevers kunnen voorzien van juiste en volledige informatie. Hier kan je meer lezen over een model wat IDDS Infra gemaakt heeft voor de Aloysiuslocatie in Huissen in samenwerking met IDDS Bouw- en Sloopmanagement.

KLIC
Bij een volledig 3D model hoort ook de KLIC-melding (Kabels en Leidingen Informatie Centrum). Deze melding is voor elk gravend onderzoek verplicht zodat graafschade aan belangrijke kabels en leidingen voorkomen kan worden. De gebruiker ontvangt bij het doen van de KLIC-melding voor een ontwikkelingsgebied dan een gestandaardiseerd digitaal bestand met daarin actuele informatie over alle kabels en leidingen in dat gebied, waaronder de ligging van de kabels (x/y positie) en de eigenaar. De exacte diepte van de kabels en leidingen word niet geregistreerd; daarom werken we in 3D modellen vaak met standaard dieptes. Het KLIC bestand kan, soms na enige conversie, ingeladen worden in een grote hoeveelheid aan software programma’s, waaronder Autodesk Infraworks. Infraworks is een welbekend programma in de BIM wereld. IDDS zet het programma in om alle onderdelen van een 3D BIM samen te voegen en te analyseren.
Echter, als de KLIC gegevens geïmporteerd worden in Infraworks dan hebben alle kabels en leidingen dezelfde grijze kleur en liggen ze op dezelfde diepte. Bij complexe situaties wordt het een enorm zoekplaatje om te bepalen welk type kabel op welke diepte hoort te liggen. Dit terwijl het van essentieel belang is voor ieder die het model wilt gebruiken of bestuderen. Daarbij bestaat er voor kabels en leidingen een standaard kleurcodering (volgens de Nederlandse CAD standaard, NLCS) die aangehouden wordt zodat de functie direct herleid kan worden. Hoewel het mogelijk is om alle elementen van het kabelbed handmatig te wijzigen kost deze actie erg veel tijd.
Daarom hebben we bij IDDS een script geschreven dat gebruikt kan worden tijdens het importeren van een KLIC bestand. Dit script, geschreven in de programmeertaal Javascript, bekijkt eerst of de gegevens in het juiste formaat zijn geïmporteerd. Vervolgens loopt het script door alle kabel/leiding elementen heen en kijkt het naar de naam van elk element. Omdat deze bestanden volledig gestandaardiseerd zijn kan ons script razendsnel de juiste namen herkennen en aan deze elementen een kleur, diameter en standaarddiepte toewijzen. Zo worden elektriciteitskabels met laagspanning bijvoorbeeld geel terwijl waterleidingen standaard 1 meter onder het maaiveld liggen. De grijze massa aan kabels wordt een kleurrijk geheel en het verloop van een kabel kan een stuk makkelijker gevolgd worden. Adviseurs krijgen de mogelijkheid om de gegevens gelijk te gebruiken voor clash-detectie in de ondergrond. Hierdoor bedenken onze adviseurs samen met de opdrachtgever en andere partijen efficiënte oplossingen voor mogelijke problemen voordat het probleem zich kan voordoen!

Naast automatisering van software zijn we bezig met een hoop andere ontwikkelingen. Houd onze website dus in de gaten voor updates. Mocht je meer willen weten over het KLIC script of over onze overige capaciteiten? Neem dan contact op via info@idds.nl.


