IDDS is continu bezig met de (door)ontwikkeling van nieuwe tools en software. Dit doen we om alle werkzaamheden zo goed en zorgvuldig mogelijk uit te voeren. In deze blog duiken we dieper in de eerder getoonde GEF Conversie Tool en de nieuwe functies die we hier aan hebben toegevoegd.
3D Geotechniek
Zoals toegelicht in onze eerdere blogpost wordt bij bodemonderzoek wordt vaak gebruikt gemaakt van geotechnische sonderingen. Deze sonderingen worden uitgevoerd door middel van een staaf (conus) die langzaam in de grond wordt gedrukt. Hierbij meten we de mechanische weerstand van de grond. De gegevens worden doorgaans opgeslagen volgens een specifieke standaard: het GEF bestand. Deze gegevens kunnen we met onze tool al omzetten naar Excel bestanden voor de “Deltares” methode ten behoeve van de opsporing van de zogenaamde ontplofbare oorlogsresten. Daarnaast kunnen we ook de bodemopbouw direct 2D visualiseren met behulp van de Robertson methode.
Echter, de kracht van IDDS is dat we doelgericht samenwerken om zo te komen tot een integrale dienstverlening. Daarom hebben we besloten om sonderingsgegevens niet alleen om te zetten naar platte tekeningen maar deze direct beschikbaar in 3D te maken voor onze BIM specialisten bij de afdelingen Infra en Milieu.
Vanaf heden kunnen onze BIM specialisten dus met 1 druk op de knop meerdere GEF bestanden omzetten naar een ander format (.csv). Dit format kan weer geïmporteerd en gevisualiseerd worden in Autodesk Civil 3D, één van onze BIM applicaties. De sonderingen zijn nu echter volledig 3D; de specialist kan de sonderingen van alle kanten bekijken, de gegevens analyseren, vergelijkingen maken met andere data-bronnen en nieuwe output genereren zoals dynamische boorstaten.

Batch converteren van boorgegevens
Daarnaast kunnen onze bodemspecialisten de GEF Conversie Tool ook gebruiken voor de verwerking van digitale boorgegevens. Deze gegevens worden door onze eigen veldwerktak verzameld, omgezet naar zogenaamde GEF-BORE rapportages en met de GEF Conversie Tool razendsnel geconverteerd naar afbeeldingen (.png formaat). Dit gaat via een zogenaamd ‘batch’ proces; een map met een groot aantal bestanden wordt gescand voor de juiste gegevens en de relevante rapportages worden 1 voor 1 omgezet. Omdat de data in deze bestanden gestandaardiseerd zijn ingevoerd kan de GEF Tool deze makkelijk interpreteren en exporteren als afbeelding. De conversie van de afbeeldingen gaat via een zelf ontworpen Python script dat gekoppeld is aan de grafische interface. Zo kunnen we de tool blijven uitbouwen met een grote variatie aan scripts die elk een eigen specifieke functie hebben.
*TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING*

Naast de GEF Conversie tool zijn we bezig met een hoop andere ontwikkelingen . Houd onze website dus in de gaten voor updates. Mocht je meer willen weten over deze GEF Conversie Tool of over onze overige capaciteiten? Neem dan contact op via info@idds.nl.


