IDDS is continu bezig met de ontwikkeling van nieuwe tools en software om alle werkzaamheden zo goed en zorgvuldig mogelijk uit te voeren. In deze nieuwe blog lichten we een door ons nieuw ontwikkeld programma uit die bijdraagt aan deze missie: de GEF Conversie Tool.

Bodemonderzoek
Bij bodemonderzoek wordt vaak gebruikt gemaakt van geotechnische sonderingen. Deze sonderingen worden uitgevoerd door middel van een staaf (conus) die langzaam in de grond wordt gedrukt. Hier wordt de mechanische weerstand van de grond gemeten. Aangezien de verschillende grondsoorten verschillende weerstanden genereren, kunnen de gegevens uit een sondering worden gebruikt om de opbouw van de bodem te bepalen. Deze bodemopbouw is natuurlijk heel waardevol om te achterhalen. Dit kan namelijk invloed hebben op de aanwezigheid van zowel bodemvreemde stoffen zoals verontreinigingen. Maar ook om de mogelijke diepte van niet-gesprongen afwerpmunitie afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog te bepalen. Binnen de explosievenwereld wordt gebruikt gemaakt van de zogenaamde ‘Deltares’ methode. Door middel van een wetenschappelijke benadering wordt de indringingsdiepte van afwerpmunitie bepaald. Het doel is om bij de opsporing van explosieven onnodige inspanning te voorkomen. Aan de hand van gegevens inzake de bodemopbouw en de te verwachten afwerpmunitie wordt bepaald hoe diep een vliegtuigbom kan liggen. Dit is voor de opsporing van explosieven van groot belang, omdat hiermee de strategie van detecteren en benaderen grotendeels bepaald wordt.
We hebben een programma ontwikkeld dat deze sonderingsgegevens automatisch omzet naar een aantal andere bestandsformaten. Deze formaten worden snel en makkelijk gebruikt voor diverse doeleinden binnen de multidisciplinaire onderzoeken uitgevoerd door IDDS. Dit programma is volledig ontwikkeld in Python en maakt gebruik van een zelfgebouwde grafische interface.

Visualisatie
Dit is echter niet het enige wat de tool kan doen. De sonderingsgegevens worden automatisch omgezet naar een afbeelding waarin de bodemopbouw gevisualiseerd wordt. Dit doen we met hulp van het pakket “pygef”, beschikbaar via de volgende link: https://github.com/ritchie46/pygef. Deze visualisatie kan dan als basis worden gebruikt om vervolgstappen te bepalen in het bodemonderzoek.

Momenteel zijn we nog volop bezig met de ontwikkeling van dit programma. Houd onze website dus in de gaten voor updates. Mocht je meer informatie willen weten over deze GEF Conversie Tool? Neem dan contact op via info@idds.nl.


