Bron beeld: Erfgoed Leiden

In opdracht van Ouwehand Bouw begeleidt IDDS de asbestsanering en renovatiesloop van het voormalige Zeehospitium in Katwijk. Het Zeehospitium is in 1908 door koningin Emma geopend en diende die tijd als herstellingsoord voor kinderen met de ziekte tuberculose.

Hierna kende het pand een bijzondere geschiedenis; tijdens WOII vonden Nederlandse troepen in dit pand hun onderdak. Na de oorlog kreeg het gebouw weer haar zorgfunctie terug in de vorm van een revalidatiecentrum; Princes Margriet opende precies 100 jaar na opening de eerste zorgwoning.

Innovatieve asbestsanering met zuigwagen

IDDS heeft voorafgaand aan de uitvoering alle asbesthoudende bronnen geïnventariseerd, een bestek opgesteld en de aanbesteding verzorgd. Vlasman heeft naar aanleiding van de aanbesteding de opdracht gekregen om de asbestsanering en renovatiesloop uit te voeren.

Voor de sanering van asbesthoudend zand en puin uit de kruipruimten gebruikt Vlasman een eigen ontwikkelde zuigwagen/vacuüm unit. Deze innovatie in asbestsanering wordt ook voor de tweede- en zolderverdieping ingezet. De sanering betreft risicoklasse 2A en wordt daarom met passende zorg uitgevoerd.

Vlasman

Bron: Vlasman

Renovatiesloop met respect voor monumentale bouwdelen

Na het verwijderen van het asbest start de renovatiesloop. Hierbij wordt het gehele pand gestript, inclusief alle bestaande E- en W-installaties. Nadat afronding van de sloopwerkzaamheden gaat Ouwehand Bouw het pand verbouwen naar twee wooneenheden.

Het Zeehospitium is een gemeentelijk monument en IDDS heeft voorafgaand aan de verbouwing alle te behouden monumentale gebouwonderdelen vastgelegd in een bouwhistorisch onderzoek. Hierdoor kan Ouwehand met een gerust hart verbouwen zonder dat de monumentale waarde aangetast wordt.

Sloopmanagement dienstverlening

Tijdens de gehele uitvoering van het verbouwproject de komende maanden verzorgt IDDS de directievoering en het toezicht met respect voor het monument. Meer weten over onze werkwijze op het gebied van bouw- en sloopmanagement of bouwhistorisch onderzoek? Neem contact op met onze collega Bram Kroon. Bram vertelt u graag meer over onze multidisciplinaire aanpak.

Verbouwing Zeehospitium Verbouwing Zeehospitium

twitterlinkedin
Deel.

Reageren niet mogelijk.