In Den Haag staat een nieuwbouwproject te gebeuren. Ontwikkelaar Topvorm Vastgoed B.V. en aannemer VORM 6D Wonen B.V. gaan woningen bouwen aan de Martinus Nijhoffweg. Vanwege de geplande nieuwbouw moeten infrastructuur, kabels, leidingen en riolering worden aangelegd. Daarvoor moeten ze de bodem in, maar in het projectgebied bestaat (op basis van eerder onderzoek) een archeologische verwachting voor resten uit de periode laat Neolithicum tot en met de Nieuwe tijd. Op deze manier kwam IDDS in beeld voor een inventariserend veldonderzoek, in dit geval in de vorm van een proefsleuvenonderzoek. Gemeente Den Haag treedt op als bevoegd gezag en dit resulteerde in een goede samenwerking.
Interesssante sporen
Het doel bij het inventariserend veldonderzoek is het in kaart brengen en waarderen van archeologische vindplaatsen in hun landschappelijke context. In dit geval deden we het inventariserend veldonderzoek doormiddel van proefsleuvenonderzoek. Het veldonderzoek bestond uit twee verschillende fases. In fase 1 onderzochten we het noordelijke deel van het plangebied. Fase 2 van het onderzoek richtte zich dan weer op het zuidelijke deel van het plangebied. Met name in fase 2 vonden we interessante sporen.

Fase 1: het noordelijke deel
Het onderzoek in het noordelijk deel van het plangebied leverde vooral greppels op. De aangetroffen greppels sluiten qua datering en oriëntatie aan bij het heersende beeld over de Romeinse, Middeleeuwse en Post Middeleeuwse tijd. Doordat archeologen zulke greppels in de omgeving vaker aantreffen, achtten we deze niet behoudenswaardig.
Fase 2: het zuidelijke deel
Het onderzoek in het zuidelijk deel van het plangebied leverde drie vindplaatsen op. Vindplaats 1 bestond uit greppels die we ook aantroffen in het noordelijk deel van het plangebied. Ook deze greppels sluiten qua datering en oriëntatie aan bij het heersende beeld en worden deze omdat ze vaak voorkomen niet behoudenswaardig geacht.
Op vindplaats 2 vonden we sporen uit de Romeinse tijd en IJzertijd. Ondanks dat dergelijke sporen vaker worden aangetroffen, is de vindplaats behoudenswaardig geacht. Dit heeft te maken met het grootschalige onderzoek in Wateringse Veld. Hier doen archeologen al decennia lang onderzoek. Uit dit onderzoek is onder andere gebleken dat de strandwal waarop ook de Martinus Nijhoffweg ligt, al sinds het Neolithicum bewoond is. Bovendien lijken de sporen op de sporen die gevonden zijn bij een naastgelegen onderzoek aan de Erasmushove. Bij dit onderzoek vonden archeologen resten uit de IJzertijd en Romeinse Tijd. Doordat de resten van vindplaats 2 vrij diep zijn aangetroffen, kunnen deze in de bodem bewaard blijven. De graafwerkzaamheden voor de nieuwbouw reiken namelijk niet zo diep op die plek.

Vindplaats 3 ligt in de zuidoosthoek van het plangebied. We vonden hier een historische boerderij en erf. Ook deze vindplaats is behoudenswaardig geacht. Vooralsnog troffen we waarschijnlijk alleen een deel van de stal aan, maar we verwachten dat het woongedeelte ook nog in het projectgebied ligt. De resten van deze historische boerderij troffen we vlak onder het maaiveld aan. Doordat de resten door de voorgenomen nieuwbouw verstoord zullen worden, is de zone rondom vindplaats 3 geselecteerd voor archeologisch vervolgonderzoek en dit zal bestaan uit een opgraving.


