Archeologisch onderzoek nodig?
Bij een geplande ontwikkeling kan archeologie ook een rol spelen. IDDS Archeologie denkt graag mee om het archeologisch onderzoek af te stemmen op de ontwikkelingen en daarmee het verloop van het proces zo efficiënt mogelijk te maken.
IDDS Archeologie kan alle soorten archeologisch onderzoek uitvoeren, namelijk:
- Bureauonderzoek
- Booronderzoek
- Programma van Eisen
- Proefsleuvenonderzoek
- Opgraving
- Archeologisch begeleiding
- Risicoanalyses, quickscans, second opinions
Gecertificeerd partner voor archeologisch onderzoek
IDDS Archeologie is volledig gecertificeerd voor archeologisch onderzoek en werkt conform de BRL4000 en de vigerende Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie. Tevens zijn onze archeologen voorzien van de kwalificaties VCA** en BHV en zijn we voorzien van een bodem- en asbestkeuring en basis-certificaat OOO. Hierdoor zijn we inzetbaar op vrijwel alle projecten in Nederland.
Kosten in kaart
Archeologie is maatwerk. Elke ontwikkeling is uniek is en de eisen kunnen per gemeente verschillen. Voor elke onderzoeksfase worden de kosten in kaart gebracht. In samenspraak met de opdrachtgever wordt het onderzoek zodanig ingepast dat dit zo tijd- en kostenefficiënt mogelijk uitgevoerd kan worden. Een offerte kan worden aangevraagd via het algemene e-mailadres info@idds.nl, via onderstaand contactformulier of via een collega waarmee u reeds contact heeft gehad. Ook kunt u op deze manier vrijblijvend informatie opvragen.
Meer dan alleen archeologie
IDDS is een landelijk opererend multidisciplinair ingenieurs- en adviesbureau. Het bedrijf biedt integrale en waardevolle oplossingen op het gebied van de ontwikkeling van locaties, zowel boven- als ondergronds. Naast archeologen hebben we ook andere specialisten in dienst die kunnen adviseren over ruimtelijke ontwikkeling, bodemkwaliteit, ecologie, explosieven, civiele techniek, asbest, bouw- en (circulair) sloopmanagement en bestemmingsplannen. Onze collega’s werken nauw samen en voorzien u van de benodigde informatie via één contactpersoon.
Het archeologisch proces
Een eerste stap in het archeologisch proces is een bureauonderzoek, vaak gecombineerd met een Inventariserend veldonderzoek (beter bekend als een booronderzoek). Het bureauonderzoek bestaat uit het raadplegen van onder andere de gemeentelijke verwachtingen- en beleidskaart, historische kaarten, landschappelijke kaarten en eerdere onderzoeken en vondsten in de omgeving.
Op basis van de verworven kennis wordt een Plan van Aanpak (PvA) gemaakt voor een booronderzoek. Met een booronderzoek kan worden onderzocht of de bodem nog intact is, of er potentiële archeologische niveaus aanwezig zijn en zo ja, op welke diepte deze zich bevinden. IDDS Archeologie stelt een rapport op met de bevindingen en een advies.
Voor het uitvoeren van een gravend onderzoek moet eerst een Programma van Eisen opgesteld, waarbij gekeken wordt naar de geplande ontwikkeling en de archeologische verwachting. In dit document wordt vastgelegd hoe het onderzoek uitgevoerd gaat worden en aan welke eisen het moet voldoen. Het soort onderzoek wordt afgestemd op de situatie en kan bestaan uit een proefsleuvenonderzoek, soms met doorstart naar een opgraving, een opgraving of een begeleiding.
Bij een proefsleuvenonderzoek wordt een representatief deel van de ontwikkeling onderzocht. De resultaten van het veldonderzoek worden gerapporteerd en voorzien van een advies. Dit advies kan zijn om geen onderzoek te doen in het geval er geen archeologie is aangetroffen, of het gebied compleet of ten dele verder te onderzoeken omdat er wel behoudenswaardige resten zijn aangetroffen. Ook kan planaanpassing een overweging zijn, waarbij de archeologische resten intact blijven in de grond. Wij denken met u mee over de mogelijkheden die het beste passen bij de plannen.
Een opgraving is vaak de laatste stap van het archeologisch veldonderzoek. Ook voor een opgraving dient eerst een Programma van Eisen te worden opgesteld. Tijdens een opgraving worden alle archeologische resten van de behoudenswaardige vindplaats onderzocht. Daarbij worden sporen gedocumenteerd en vondsten verzameld. Voor de documentatie maakt IDDS Archeologie gebruik van moderne technieken, waardoor het onderzoek snel en efficiënt uitgevoerd wordt. Na een opgraving is het te ontwikkelen terrein vrij van archeologische resten. De verzamelde resten worden op kantoor verwerkt en er wordt een voorstel gedaan voor een verdere uitwerking van de vondsten. Daarbij wordt een deel van het materiaal voorgedragen voor specialistisch onderzoek of dateringen.
In sommige gevallen is een archeologische begeleiding van de civieltechnische werkzaamheden de beste manier van het onderzoeken van archeologische resten, zoals bij rioleringswerkzaamheden. Ook hierin heeft IDDS ruime ervaring, waardoor er zo min mogelijk vertraging optreedt bij de geplande ontwikkelingen.
Bij een risicoinventarisatie en een quick-scan wordt snel een beeld verkregen van de archeologische verwachting van het plangebied en in welke mate archeologie een rol zal spelen in de geplande ontwikkeling. Bij een second opinion wordt kritisch mee gekeken naar de archeologische stand van zaken en een advies gegeven voor de beste aanpak.