Alhoewel de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) dit jaar precies 75 jaar geleden eindigde en daarmee dus een einde kwam aan de oorlogshandelingen, vallen er nog ieder jaar slachtoffers als gevolg van die oorlog. Begin augustus kwam een man in België om het leven toen hij een gevonden granaat mee naar huis nam en het object met een slijptol probeerde te openen. Ook in ons eigen Nederland blijft het gevaar groot en liggen er nog duizenden conventionele explosieven (CE) in de bodem of onder het wateroppervlak. Met de opkomst van het zogenaamde magneetvissen zijn dit jaar al verschillende explosieven uit de Tweede- en zelfs de Eerste Wereldoorlog gevonden.
Explosieven bij bouwwerkzaamheden
De meeste explosieven worden echter gevonden tijdens bouwwerkzaamheden. Het gevaar bestaat dat explosieven die nog in de grond zitten, door bijvoorbeeld heiwerkzaamheden spontaan afgaan. Met alle nare gevolgen van dien. Daarom wordt op voorhand bekeken of een projectlocatie binnen een op explosieven verdacht gebied valt. Dit blijkt uit een historisch vooronderzoek, waarbij literatuur, archiefstukken en oude luchtfoto’s worden bestudeerd en geanalyseerd. Zo kan een projectlocatie tijdens de oorlog op een militair-strategische plek hebben gelegen en meermaals gebombardeerd of beschoten zijn geweest.
Door middel van historisch vooronderzoek en opsporingsonderzoek brengt IDDS Explosieven de explosieven in kaart. Door de jarenlange kennis en ervaring van onze (senior) OCE-deskundigen is de expertise in huis om ervoor te zorgen dat er bij projecten geen risico wordt genomen met de achtergebleven explosieven. Of dit nu boven of onder water is!
Spontane vondst
Het kan echter voorkomen dat op een projectlocatie een CE spontaan wordt aangetroffen. Hiervoor is een speciaal protocol opgesteld. Mochten er tijdens werkzaamheden explosieven worden aangetroffen, volg dan de volgende stappen:
- Staak de werkzaamheden in nabijheid van het object;
- Kom niet aan het object, verplaats deze niet en breng geen markeringen aan;
- Neem contact op met de politie (112);
- Zet de omgeving af en laat niemand toe;
- Houd het object (op afstand) in de gaten tot de politie of de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) ter plekke is;
- Hervat de werkzaamheden pas na overleg met de politie.
Of het nu om kleine of grote objecten gaat, het belangrijkste advies is: blijf eraf! De vele voorbeelden uit binnen- en buitenland laten zien dat er ook na 75 jaar nog steeds een groot gevaar schuilt in deze objecten.

Bron uitgelichte afbeelding: Nationaal Archief


