Foto: Michel Porro/HH, beeldbewerking: Link Design
Slopen anno 2018 is zoveel mogelijk hergebruiken. Een goed voorbeeld is de sloop van de Voorburgse CBS-kolos. Collega Bram Kroon, teamleider IDDS Bouw- en Sloopmanagement, ondersteunde dit bouwproject van A tot Z. De kantoorkolos aan de rand van Den Haag waar ooit het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zat, maakt plaats voor een woonwijk.
95 procent sloopmateriaal hergebruikt
Het gebouw van 60.000 vierkante meter levert 57.000 ton betonpuin op. Dagelijks halen de slopers 1.000 ton ijzer uit het complex. Er zaten tienduizenden systeemplafondplaten in, kilometers kabelgoot, hectaren aan vloerbedekking en een onvoorstelbare hoeveelheid kabels en draden. En dik 95 procent wordt hergebruikt. Van de geschatte 75.000 ton sloopafval gaat maar 1.500 tot 3.750 ton naar de stort. Het CBS-gebouw is – dat moet gezegd worden – wel een project uit de buitencategorie. Al bij de aanbesteding van de sloop door BPD Ontwikkeling en Schouten Bouw werd gezegd dat zoveel mogelijk sloopafval hergebruikt moest worden. ‘En dan is het een kwestie van aangeven hoever je wilt gaan en wat het mag kosten’, zegt Bram Kroon van ingenieursbureau IDDS, die de sloop voor BPD Ontwikkeling en Schouten begeleidt. De sloop wordt uitgevoerd door VSM sloopwerken.
Zo min mogelijk gesleep met sloopafval
Slopen voor hergebruik betekent ook nadenken wat je met het materiaal wilt doen. ‘Betonafval verwerken in wegen is leuk, maar milieutechnisch is het beter om zo weinig mogelijk te slepen met materiaal’, zegt Kroon. Dus wordt het betonafval deels ter plekke vermalen en zoveel mogelijk verwerkt in de muurtjes en de fietspaden die door de nieuwe woonwijk gaan lopen. Trapkolommen zijn uitgezaagd en krijgen een tweede leven in het landschap van de wijk.
Het CBS kantoor zo goed als verdwenen
Inmiddels is er nog weinig over van het voormalige CBS kantoor. De sloop gaat in een razend tempo. In onderstaande video is goed te zien hoe de circulaire ontmanteling in zijn werk gaat. Het puin wordt op de locatie direct gesorteerd, vergruisd en afgevoerd naar de volgende bestemming.
De bottlenecks van recyclen
Naast het puin krijgt zelfs de ABC-kelder in het CBS gebouw, de schuilkelder tegen atoom-, chemische en biologische aanvallen, een tweede leven. De driedubbel dik beschermde kelder wordt parkeergarage. Maar voor een betere benutting van sloopafval zijn er nog wat bottlenecks.
Bram Kroon van IDDS Sloopmanagement: ‘We kopen wel makkelijk een tweedehands auto, maar we doen moeilijk bij tweedehands bouwmaterialen’.
Lees het hele artikel ‘Een kantoorklos van 57.000 ton beton recyclen? Zo doe je dat‘ op vno-ncw.nl.


